Varis Belirtileri Nasıl Anlaşılır? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Varis belirtileri, varis rahatsızlığının tanımını ve neden olduğunu bir önce ki yazımızda detaylı olarak ele alsak da bir damar genişlemesi problemi olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Bu genişleyen damarlar kişide ağrı, sızı, yanma, kaşıntı ya da kramp gibi şikayetleri de beraberinde getirmektedir.
İlk önceleri ufak çapta başlayan rahatsızlık az önce belirttiğimiz şikayetleri de beraberinde getirmektedir. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde ise ilerleme göstererek varislerin daha büyük bir hal almasını hatta daha da dikkat edilmediğinde bacak yaralarının oluşumuna kadar ilerlemektedir.
Varisin üç çeşidi vardır. Bunlar kılcal, orta ve büyük varisler olarak 3 grupta incelenir. Kılcal damarlar ilerleme gösteren bir sorun değildir. Daha çok görüntü olarak çirkinlik yaratsa da nadiren de sızlama, ağrı gibi şikayetler yaratabilmektedir.
Fakat büyük varislerin kişide yaratmakta olduğu şikayetler hem daha fazla hem de daha ciddi olabilir. Bu tipte ki varisler aşağıda ki belirtilere ve şikayetlere maruz bırakmaktadır.
– Bacakta Ağrı
– Damarda Ağrı
– Şişlik
– Ağırlık ve yorgunluk hissi (gün içinde akşama doğru artan)
– Yanma
– Kramp (sıklıkla geceleri)
– Uyuşma
– Huzursuz bacak
Varisleri olan kişilerin şikayetlere fazla maruz kalmaması ve hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilmek için dikkat etmesi gereken bazı faktörler bulunmaktadır. Dilerseniz bunları sıralayalım.
– Mesleki durumlar gereği ayakta ya da oturarak çalışmanız gerekiyorsa 45-60 dakikada bir 3-5 dakika kadar yürümeniz ve hareket etmelisiniz.
– Sauna, hamam gibi sıcak ortamlardan uzak durmanız gerektiği gibi soğuk suyla bacaklarınızı yıkayıp masaj yapmalısınız. Evinizde küvetiniz varsa içini 14-16 derece suyla doldurup yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca ayaklarınızı sudan çıkarıp tekrar sokmakta fayda sağlayacaktır. Yüzmek varisler için çok faydalıdır, dilediğiniz kadar yüzebilir fakat plajda güneşlenmekten kaçınmalısınız.
– Çok fazla topuklu ayakkabı kullanmamaya dikkat edin. Ayakkabılarınızın topuklarının 5cm’den büyük olmaması önerildiği gibi her gün farklı yükseklikte ayakkabı giymekte yarar sağlayacaktır.
– Çok fazla dar ve sıkı giyimlerden kaçınılmalıdır. Kemeri, paçaları ya da kendisi dar olan kıyafetlerin aksine, bol giyimler seçmelisiniz.
– Gün içerisinde 2 litre kadar su tüketilmesi ve doğru beslenmekte varis hastalarını olumlu yönde etkilemektedir.
– Her ne kadar çok fazla sıkı ve baskı yarattığı için şikayetlere maruz bıraksa da varis çorabı varis şikayetlerini azaltmak için kullanılabilir.
– Sigara ve alkol tüketilmemelidir.
– Günlük olarak en az 30 dakikalık yürüyüş yapılacağı gibi evde yapılacak bacak hareketleri de avantaj sağlamaktadır.
Bu sıraladığımız tüm maddeler harfiyen uygulandığı taktirde var olan varisler her ne kadar düzelmese de ilerlemesine engel olunabilmektedir.
Başta da bahsettiğimiz gibi sürekli olarak hareketsiz bir şekilde çalışmak damar genişlemesi sorununu tetikleyen faktörlerden biridir. Bu sebepten dolayı sık aralıklarla hareket edilmeli çalışma ortamında tur atılmalıdır.
Diğer yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi varislerin tedavisinde kullanılan bir çok yöntem bulunmaktadır.
Bu yöntemler ameliyatlı ya da ameliyatsız olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu hastalığın bitkisel yöntemlerle tedavi edildiği iddia edilse de uzmanlar tarafından böyle bir şeyin mümkün olmadığı belirtilmektedir.
Varislerin toplar damar kapakçıklarının hasar görmesinden dolayı oluştuğunu belirten uzmanlar, bu kapakçıkların onarımının tıbbi olarak bile mümkün olmadığını dolayısıyla bitkilerin bu sorunu iyileştirmesinin mümkün olmadığını da eklemektedir.
Gelişmiş tedavi merkezlerinin uygulamakta olduğu ameliyatsız tedavi yöntemleri oldukça pratik olup, varislerin boyutuna göre 10-30 dakika arasında yapılmaktadır. Bunun dışında bu yöntemlerle yapılan tedavi sırasında narkoz kullanılmayacağı gibi tedavi sonrasında istirahat vs. gerekmemektedir. Kişiler tedavi sonrasında günlük yaşantısına ara vermeden devam edebilir.
Lazerle varis tedavisi yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Referans ve kaynak:
varis neden olur – Op. Dr. Serkan AKARSU