Sağlık

Sivilce İçin Hangi Bölüme Gidilir? Sivilce İzleri Nasıl Giderilir?

Sivilce Tedavisi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Sivilce veya akne sorunu yaşayan bireylerin cildiye doktoruna görünmesi gerekmektedir. Cildiye doktorunun sevk etmesi ile dahiliye doktoruna da görünebilirler.

Bilimsel adıyla Akne Vulgaris olan sivilce derinin yağlı bölgelerinde meydana gelen irili ufaklı birikintilerdir.

Sivilce Nasıl Oluşur?

Yağ bezleri kıl köklerine bağlı yapılardır ve cilde doğru uzanan kanalları vardır. Şayet bu kanalların herhangi birinde tıkanma meydana gelirse sivilceler meydana gelmektedir.

Sağlıklı bir cildin korunmasını sağlayan sebum; Yağ bezlerinin salgılanması ile oluşur. Sebum kanalların tıkanması ile dışarı çıkamaz ve birikmesi ile de sivilce oluşmaya başlar.

Derilerde kırmızı şekilde gözüken sivilceler genelde ergenlik çağında meydana gelse dahi ergenlik sonrasında da bireylerde sıklıkla görülebilir.

Bu bakımdan sivilce sadece bir deri hastalığı olmaktan çıkmaktadır.

Büluğ çağı olarak adlandırılan 12-21 yaş aralıkları, sivilcelerin en çok görülen zamanlarıdır.

Bireyler bu çağlarda derilerin yenilenmesi, hormonal değişiklikler gibi çeşitli sebeplerle sivilce oranında yükselme yaşarlar.

Bu yüzden ergenlik sivilceleri diğerlerine nazaran daha çabuk tedavi edilebilir bir yapıya sahip olur.

Her şeyden önce yaşınız ergenlik dönemine denk gelse bile, bireyin sivilceleri sıklık gösteriyor ve uzun süre iyileşmiyorsa bunun için yapılabilecek en güzel çözüm bir cildiye uzmanı ile görüşmek olacaktır.

Doktorunuz cildinizi yağlı bulursa cildin yağ oranını düşürme amaçlı ilaçlar verecektir. Ancak cildiniz de önemli sayılabilecek bir yağ oranı yoksa bunun deri hastalığı olmadığını düşünerek sizi dahiliye uzmanına sevk edecektir.

Bu bağlamda iki tür sivilceden bahsedebiliriz
-Dıştan kaynaklanan sivilce
-İçten kaynaklanan sivilce

Dıştan kaynaklanan sivilceler daha öncede bahsettiğimiz gibi derideki yağ oranı ile alakalıdır.

Eğer yağlı bir cilde sahipseniz, gerekli tedavi yöntemlerini kullanmadığınız müddetçe sivilceler ile uğraşabilirsiniz.

İçten kaynaklanan sivilceler ise dıştan kaynaklanan sivilcelere göre daha ciddi bir durumdur.

Genelde karaciğerin yağlanması sonucu oluşan bu sivilcelerin tedavisi uzun ve zor olur.

Sivilce veya Akne Neden Oluşur?

Makyaj malzemeleri
Adet (regl dönemleri)
Vitamin eksikliği
Hamilelik
Genetik
Terleme
Güneş
Nem oranları
Ağda
Stres
Beslenme

Sivilce oluşumunu tetikleyen unsurlar arasında da görülen stres, tek başına da akneye sebep olabilmektedir.

Ayrıca var olan sivilcelerin sıkılması, uçlarının koparılması, kanatılması cilde daha fazla yayılmasına neden olabilmektedir.

Beslenme de ise cips,kola ve soslu yemekler gibi yağlı yiyeceklerin sivilceleri arttırdığı gözlemlenmiş ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Güneş ışınlarının cilde iyi geldiği hatta sivilceleri kuruttuğu yönde yayılan bilgiler tamamen yanlıştır.

Halk arasında yayılan bu bilgilerin sonucunda çoğu insan sivilce oranlarında artış yaşamaktadır.

Kadınların adet diğer bir adıyla regl dönemlerin de, sivilce çıkabilmektedir. Bu sivilceler geçici olup, genelde her ay regl dönemine bir kaç gün kala kendini göstermektedir.

Ailenizde sivilce sorunu yaşayan bireyler varsa ve siz de sivilcelenme yaşıyorsanız bunun genetik olduğunu düşünebilirsiniz.

Sivilce Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sivilce ve Akne tedavisi için ilaç, peeling, bitkisel ve lazer gibi yöntemler mevcuttur. Doktorunuz başta daha basit ilaç tedavilerini tercih edebilir.

Bu yüzden bu süreçte sabırlı olmalı ve söylenilen şeyleri dikkatlice yerine getirmelisiniz.  Lazer yöntemi sivilce sorunu yaşamış bireyin geçmeyen lekelerini gidermek için kullanılır.

Sivilce İçin Bitkisel Tedavi Var mı?

Sivilceler için uygulanan ve uygulanmaya devam eden bir çok bitkisel tedavi yöntemi vardır. Bu tedavileri internet kullanarak bulabilir ve cildinize yararlarını gözlemleyebilirsiniz.

Ancak siz bu tedavileri uygulamadan önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Sirke İle Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yıkanmış temiz bir cilde, saf sirkeyi bir pamuk yardımı ile siliyoruz. Bu işlemi bir kere uyguladıktan sonra yeni bir pamuk aracılığıyla, sivilcelerin olduğu bölgelere pamuk ile 3 4 kere hafif baskı yapıyoruz.

Günde 1 kere yapılacak olan bu yöntemi sivilceleriniz de azalma meydana gelene kadar devam edebilirsiniz. Temizlenen ciltte beklenmedik bir şey görürseniz bol su ile yıkayınız.

Buradaki en önemli husus bahsedilen sirkenin aktarlarda satılan saf sirke olmasıdır! Onun haricinde marketlerde satılan sirkeleri yüzünüze sürmeyiniz.

Sivilce Kimlerde Görülür?

Sivilce, özellikle yağlı ciltlerde ortaya çıkıp yüz, sırt ve göğüs gibi cildin çok yağlı olduğu bölgelerde meydana gelen bir tür cilt hastalığıdır. Cildin yağlanmaya başladığı ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilceler kişiye göre değişiklik göstererek 50’li yaşlara kadar görülebilir.

Sivilce Belirtileri Nelerdir?

– Siyah nokta
– Kapalı beyaz noktalar
– Kırmızı kabarıklıklar
– İltihaplı kabarıklıklar
– Kist
– Apse
– Deri altındaki sertlikler

gibi belirtiler sivilce belirtisi olarak sayılabilir. Bu belirtilerden yalnızca biri, birkaçı yada hepsi kişiden kişiye değişiklik göstererek görülebilir.

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilcelerin sebep olduğu çukurlukların geçmesi için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Teknolojinin sağlık alanında gelişmesi ile neredeyse sürekli yeni tedavi seçenekleri de eklenmektedir. Günümüzde sivilce izleri için PRP, mezoterapi, dermaroller, dermapen, peeling, altın iğne, lazer, plazma, kollajen enjeksiyonu gibi yöntemler sıklıkla kullanılmaktadır.

Sivilce Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Sivilce, yağlı ciltlerde çeşitli bölgelerde meydana gelen bir oluşum olup beslenme ile yakın alakası olan bir hastalıktır. D vitamini eksikliğinde de görüldüğü düşünülmektedir.

İlgili Makaleler