Sağlık

Saçkıran Hastalığına Ne Sebep Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saçkıran, tıp dilinde ki ismiyle “Alopecia Areata” saç köklerinin etkilenerek, madeni para şeklinde ki dökülmelere sebebiyet veren bir hastalıktır. Her insanda farklı şekil ve türlerde meydana gelebilen bu hastalık yalnızca saç değil, sakal, bıyık, kirpik, kaş ve diğer tüm kıllı bölgelerde ortaya çıkabilir.

Dökülmeler yalnızca tek bir noktada olabildiği gibi farklı farklı bölgelerde de meydana gelebilir. Hatta nadiren de olsa bazı insanların vücudunda bulunan tüm kılların dökülmesi de söz konusu olabilir. Saçkıran bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Normal şartlarda vücudu korumakla görevli olan bağışıklık sistemi henüz sebebi tam olarak bilinmeyen nedenlerden dolayı kendi kendine saldırıya geçer ve kıl kökleri bu saldırıdan olumsuz yönde etkilenir.

Bağışıklık sisteminin kendi kendine saldırması ile ortaya çıkan ve nedeni bilinmeyen hastalıklara “otoimmün hastalıklar” denilmektedir. Bu hastalıklardan biri de konumuz olan saçkıran hastalığıdır ve geçmişten günümüze bir çok insanda meydana geldiği görülmüştür.

saçkıran

Saçkıran hastalığı erkek, kadın, ihtiyar, genç ayırt etmeksizin her yaştan insanda ortaya çıkabilir. Saçkırandan mustarip olan kişilere bakıldığında çoğunlukla çocukluk döneminde başladığı görülmüştür. Her insanın başına gelebilecek bir durum olan saçkıran için ailesinde görülmüş olan kişiler bir nebze daha fazla risk altındadır. Kişiler her ne kadar bulaşıcı bir hastalık sanıyor olsa da saçkıran asla bulaşıcı bir problem değildir.

Saçkıran Neden Olur?

Saçkıranın neden olduğu her ne kadar tam olarak bilinmese de, bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olduğu bilinmektedir.

Normal şartlarda vücudu dışarıdan gelen tehditlere karşı savunmakla görevli olan bağışık sistemi vücuda saldırıya geçer ve bu saldırıdan dolayı meydana gelen hastalıklara otoimmün hastalıklar ismi verilir.

Saçkıran da bu hastalıklardan biridir.

Saç dışında sakal, bıyık, kaş ve kirpik dökülmesi olabilir
Kadın, erkek, küçük ve büyük ayırımı yapmaksızın tüm insanlarda meydana gelen bu rahatsızlık sıklıkla çocuklarda meydana gelmektedir.

Bu problem ile doktora başvuran kişilerin çoğunun on ve civarı yaştaki çocuklar olduğu görülmektedir.

Halk arasında ki ismi saçkıran olan bu rahatsızlık sakal, kaş, kirpik ve bıyık gibi bölgelerde de dökülmelere yol açabilir.

Tüm herkeste görülebilecek bir sorun olmasına rağmen daha önce ailesinde bu vaka ile karşılaşmış birileri olan kişiler daha fazla risk altındadır.

Saçkıran Bulaşıcı mıdır?

Genetik olabilen bu rahatsızlık, bulaşıcı değildir.

Saçkıran Hastalığına Ne Sebep Olur?

Yazımızın akışında da bahsettiğimiz gibi bağışıklık sisteminden kaynaklı bir hastalık olan saçkıranın oluşumuna yönelik herhangi bir bilimsel bilgi yoktur. Bağışıklık sisteminin neden ve hangi sebeplerden dolayı kendi içerisinde savaş açtığı bilinmemektedir. Fakat bu problemle karşılaşan kişilere bakıldığında yaygın olarak aşağıda ki ortak nedenler görülmüştür.

Genetik Faktörler

Bir çok hastalıkta olduğu gibi saçkıran hastalığında da genetik faktörlerin söz konusu olduğu düşünülmektedir. Ailesinde saçkıran vak’ası görülen kişiler diğer insanlara göre biraz daha fazla risk altındadır. Ailesinde saçkıran değil de diğer otoimmün hastalıklarından birine maruz kalan birinin olması saçkıran rahatsızlığını tetikleyen faktörlerdendir.

Bağışıklık Sistemi

Vücudun korunmasını ve dış etkenlere karşı savunmasını sağlayan bağışıklık sistemi koruma almak yerine kendi kendine saldırıya geçerse bu hastalık söz konusu olur. Kıl köklerinde büyüyen hücrelere karşı atağa geçerek olumsuz etkilenmelerini sağlar ve bu yönde saçlar dökülür ve çıkamaz.

Stres

Bir çok hastalığın ve sağlık probleminin ortaya çıkmasında rol oynayan sinir, stres, üzüntü, depresyon ve benzeri olumsuzluklar saçkıranı tetikleyen faktörlerdir. Hastalara bakıldığında çoğunluğunun bu gibi olumsuz dönemlerden geçtiği görülmektedir. Sınav dönemlerinde aşırı strese maruz kalan öğrencilerde sıkça görülme sebebi de buna dayanır.

Saçkıran Geçince Saçlar Tekrar Çıkar mı?

İnsanlar bu rahatsızlık geçtiğinde saçlarının yeniden çıkıp çıkmayacağını merak eder. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterecek bir durumdur. Bazı kişilerin saçları tekrar eski halini alırken nadiren de olsa çıkmayan kişiler de görülmüştür. Bazı kişilerde de yeni çıkan saç beyaz veya gri renkte olabilir fakat ilerleyen zaman içinde tekrar kendi rengini almaktadır. Tedaviye olumlu yanıt almak ve tekrar saçlarınıza kavuşmanız için ilk olarak umudunuzu yitirmemeniz ve sinir, stres, depresyon gibi durumları ortadan kaldırmanız gerekmektedir.

Saçkıran Nasıl Geçer?

Saçkıran rahatsızlığı için hiçbir şeyi kesin ve net bir şekilde söyleyemeyiz. Örneğin saçkıran geçirmiş ve düzelmiş kişilerin çoğunluğunda bu hastalık bir daha gözlemlenmezken, tekrar tekrar yaşayan kişiler olduğu da görülmüştür. Bu gibi kişiler yoğun stres altında kaldığından dolayı oluşur. Sürekli maruz kalmamak için içinde bulunduğunuz olumsuz dönemi ortadan kaldırmalı bu strese sebep olan şey işiniz ise farklı bir iş tercih etmelisiniz.

Saçkıran tedavisinde kullanılan en sık yöntem sarımsak tedavisidir. Sarımsak tedavisi %90 oranında olumlu cevap verir fakat tedavi süresi biraz uzun sürebilir ve sabır gerektirir.

Saçkırana Sarımsak Tedavisi

Uygulaması son derece basit olan sarımsak tedavisi günümüzde bir çok saçkıran vakası için uygulanmış ve uygulanmaya devam etmektedir. Bir diş sarımsağı ikiye bölerek kesik tarafını dökülme meydana gelen alanlara sürtebilirsiniz. Tahriş oluncaya kadar uygulamaya devam edip acı hissettiğinizde bırakmalısınız. Sarımsak içerdiği maddelerden dolayı bölgeyi tahriş edecek ve burada tekrar kanlanma olmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla tekrar kanlanma meydana gelen bölgede kıl kökleri uyarılarak yeni kılların çıkmasına destek olacaktır.

Sarımsak dışında sadbe kullanarak daha hızlı ve olumlu dönüşüm alabilirsiniz.

Saçkırana SADBE Kullanarak Tedavi Sağlayın
Saçkıran problemine karşı dünya üzerinde sadbe ismi verilen madde kullanılmaktadır. %95 oranında hızlı ve etkili olan bu ilaç sayesinde bir çok kişi saçkıran probleminden kurtulmuştur. Fakat ilaç kullanmadan önce içinde bulunduğunuz stres, sinir, depresyon gibi durumları az önce belirttiğimiz üzere yok etmeli ve ortadan kaldırmalısınız. Ülkemizde Türk firması olan Defnil pharma tarafından ilaç haline getirilip ismine SADBE denilen ilaç ile sağlığınıza tekrar kavuşmanız mümkün olmaktadır.

Saçkıran için Hangi Doktora / Bölüme Gidilmeli?

Saçkıran için sarımsak ve sadbe tedavilerini denediniz fakat olumsuz sonuç aldıysanız dermatoloji bölümüne başvurabilirsiniz.

1- Yoshimasu, T., & Furukawa, F. (2016). Modified immunotherapy for alopecia areata. Autoimmunity reviews, 15(7), 664-667.

2- Goren, A., & Naccarato, T. (2018). Minoxidil in the treatment of androgenetic alopecia. Dermatologic therapy, 31(5), e12686.

İlgili Makaleler