Sağlık

Öksürük İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Öksürüğe Hangi Doktor Bölüm Bakar?

Öksürüğün meydana gelmesinde rol oynamakta olan bir çok sebep bulunmaktadır. İlk olarak dahiliye ve kulak burun boğaz bölümüne gidilmelidir.

Boğaz ve nefes yollarının açık ve temiz kalması için öksürük mekanizması zaman zaman çalışmaktadır. Bir çok zaman kişiye aşırı rahatsızlık vermekte olsa da vücutta çok önemli bir yeri ve görevi bulunmaktadır.

Ani bir şekilde oluşan bu refleks, mikrop, tahriş edici yabancı madde, duman, mukus veya diğer yabancı maddeleri önleyerek akciğere ulaşımlarına engel olmaktadır.

Nefes yollarında bulunan sinir uçları tetiklendiğinde ise öksürük meydana gelmektedir. Bu öksürük sayesinde meydana gelen ani ve güçlü hava, nefes yollarından bulunan yabancı maddeleri dışarı atarak arındırmış olmaktadır.

Öksürüğün her ne kadar vücuda faydası olduğunu belirtmiş olsak dahi çok fazla ve kesintisiz olduğunda yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunun farkına varmalıyız.

Uzun süreli devam eden öksürükler, göğüs ağrısı, halsizlik ve sersemlik gibi sorunların oluşumuna da sebep olabilmektedir.

Ayrıca uyku bölünmesine de sebep olan öksürük, ortaya çıkan bu uykusuzluktan dolayı farklı sorunların da cereyan etmesine neden olabilmektedir.

Öksürük tipleri temel olarak balgamla beraber olup olmadığına ve süresine göre değişmektedir.

Daha sonrasında öksürüğün meydana gelmesinde ki sebepler hekim tarafından incelenerek doğru bölüme sevk edilecektir.

Öksürük Çeşitleri

Bazı öksürük türlerine kuru öksürük denilebildiği gibi balgamlı olanlara ise yaş öksürük (prodüktif öksürük) ismi verilmektedir. Bunlardan ayrı olarak bir de yalnızca geceleri ortaya çıkmakta olan öksürük tipi bulunmaktadır. Öksürük yalnızca boğazınızda tespit edilen yabancı bir maddenin dışarı atılması için çok kısa sürebildiği gibi günler, haftalar ve aylarca da sürebilmektedir. Daha çok virüslerin sebebiyet verdiği bu sorun çoğunlukla tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçmektedir.

Ayrıca bir çok hastalıkta olduğu gibi, öksürükte akut ve kronik olarak farklı çeşitlerde incelene bilmektedir:
Akut öksürükler soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonu, nezle ve grip gibi sorunlardan dolayı oluşmakta genel olarak 3 hafta kadar sürebilmektedir. Kronik öksürük olarak tabir edilen tipi ise 3 haftadan daha uzun sürmektedir. Bu tip öksürüklere reflü, astım ve sigara kullanımı sebep olabilmektedir.

Yazımızın başında da bahsedildiği gibi öksürük nefes yollarının güvenlik görevlisidir. Nefes yollarında herhangi bir yabancı maddenin uyardığı sinirler bir sorun olduğunu beyine gönderir. beyin ise akciğer ve nefes kaslarıyla irtibata geçer. Bu da insanların derin bir şekilde nefes alarak, yine güçlü bir şekilde dışarı vermesine zorlar. Birçok hastalık ya da durum öksürüklerin oluşumuna etken olabilmektedir.

Sigaranın sebep olduğu bronşit kronik öksürük nedenleri arasında başta gelmektedir. Sigara içmeyen insanlarda ise meydana gelen akut bronşitsoğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklar sonucunda meydana gelmektedir. Bunların dışında ki görülme sebepleri üst solunum yolları enfeksiyonu, geniz akıntısı, astım ve reflü gibi durumlardır.

Öksürüğün Sık Karşılaşılan Sebepleri

Alerjik ve tahriş edici sebepler

Vücudun bazı maddelere karşı olan hassasiyeti çeşitli reaksiyonların meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Sigara içmek veya içen birinin yanında dumanına maruz kalmak akciğerlere dokunacağından öksürük meydana gelebilmektedir. Bu durum öksürük dışında ki farklı vakaların da ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bunun dışında kirli hava, boya, deterjan, parfüm gibi kokulu ürünler sebep olabilmektedir. Alerjen maddeler ile karşılaşıldığında vücut öksürüğü devreye sokarak koruma sağlamaktadır.

Viral Enfeksiyonlar

Soğuk algınlığı, akut bronşit, grip gibi rahatsızlıklar öksürük yapan sebeplerden olup, yine bu hastalıklardan dolayı meydana gelen sümük ve benzeri sıvılar oluşumunu tetiklemektedir.

Geniz akıntısı

Boğazın arka kısmına akış gösteren sümük ve benzeri sıvılar, kronik öksürük oluşumunu meydana getirebildiği gibi geniz akıntısının meydana gelmesinde de rol oynayabilir.

Astım

Solunum yollarının mukus sebebiyle tıkanmasından dolayı meydana gelir. Bu sebeple de öksürük etkin olur.

Reflü

Midede bulunan asit, yemek borusuna çıktığı zaman sinirleri tetikleyerek kuru öksürüğün meydana gelmesine yol açabilmektedir.

Sigara kullanımı

Sigara içinde bulunan bir çok zararlı madde vücuda girdiğince akciğeri oldukça rahatsız etmekte ve öksürtmeye yol açmaktadır.Bu öksürüğün ortaya çıkmasında ki sebep akciğerin kendisini yabancı maddelerden arındırmak istiyor olmasıdır.

Yabancı madde solunumu

Solunum yollarına kaçan herhangi bir madde, öksürüğe neden olmaktadır.

Stres ve Psikolojik Problemler

Uyurken olmayan fakat uyanıkken baş gösteren öksürüklerin sebebi stres olabilmektedir. Bir çok insan ise sinirlendiği zaman alışkanlık olduğundan dolayı öksürebildiği gibi, çocuklar ise çoğunlukla psikolojik nedenlerden öksürebilmektedir.

Diğer Sebepleri

– Bazı ilaçların kullanımı
– Anfizem
– Atelektazi
– Konjestif Kalp Yetmezliği
– Tüberküloz
– Akciğer Kanseri

İlgili Makaleler