Sağlık

Mide Ekşimesi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Mide Ekşimesine Hangi Doktor Bakar?

Mide ekşimesi problemi olan hastalar Dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne müracaat etmelidir. Burada ki hekim gerektiği taktirde farklı branşlara yönlendirebilir.

Midemiz sindirme işlemine yediklerimizin içerisinde ki asit ve enzimleri birbirine karıştırmakla başlar. Mide içerisinde bu asitlerin herhangi bir tahriş duruma karşı koruma sağlayan hücreler bulunur. Fakat yemek borusu aynı koruyucu mekanizmayı barındırmamaktadır. Mide asitleri ile sindirim sıvıları yemek borusuna doğru gitmeye başladıklarında yanma oluşmasına neden olarak hasara sebebiyet verirler. Bu durumun gerçekleşmesi mide ekşimesi olarak isimlendirilir.

Mide Ekşimesi Nedenleri

Mide ekşimesi sebebi olarak çoğunlukla mide asidinin yemek borusuna geri dönmesi görülür. Fakat farklı sebepler de mevcut bulunmaktadır.

Tüketilen bazı yiyecek ve içecekler
Tüketilen bazı sıvı ya da katı gıdalar, mide asitlerinin salgılanmasını artırarak mine ekşimesi oluşuma yol açabilmektedir. Ayrıca bazı reçetesiz olarak kullanılan ilaçlar da midenin ekşimesinde rol oynayabilir.

Mide Ekşimesi Yapan Tetikleyici Gıdalar

– Alkol
– Kafein
– Aspirin
– Kola ve benzeri gazlı içecekler
– Greyfurt, portakal ve anans gibi asidik sıvılar
– Domates, greyfurt ve portakal gibi asidik yiyecekler
– Çikolata

Mide Ekşimesinin Diğer Sebepleri

Sigara ve Yüksek Yağ İçerikli Beslenme
Sigara ile yüksek yağ içermekte olan gıdaların tüketilmesi mide ile yemek borusu arasında bulunan kasları olumsuz etkilediğinden mide de gevşeme olmasına yol açmaktadır. Dolayısıyla bu sebepten dolayı mide asitleri yemek borusuna kolay bir şekilde dönüş sağlar.

Hamilelik
Hamileliğin karın boşlığunda baskı oluşturması ile yine mide ile yemek borusu arasında gevşeme oluşabilmektedir.

Obezite
Sigara ve hamilelik sebeplerinde belirtilen faktörler obezite sebebi için de geçerlidir.

Bazı Hastalıklar
Skleroderma ve sarkoidoz hastalıklarının mide ekşimesini tetiklediği bilinmektedir.

Mide Ekşimesi Belirtileri

Mide ekşimesi meydana gelen kişilerin göğüs bölgesinde yanma meydana gelmesi ile birlikte boğazın arka kısmında sıkışma ve ekşimsi bir tat oluşmaktadır. Bununla beraber nefes darlığı birleştiğinde, kollara ve boyun bölgesine yayılmasıyla birlikte sersemlik, soğuk terleme gibi şikayetler görülebilir. Böyle bir durumda muhakkak doktora başvurularak muayene ve tedavi olunmalıdır.

Mide Ekşimesi Nasıl Geçer?

Mide ekşimesi probleminin giderilmesi için yemek düzeni ve tarzının değiştirilmesi gerektiği gibi, ilaçlar kullanılması gerekebilmektedir.

Mide Ekşimesini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Kilo Verme
Eğer ki fazla kilolar mevcutsa, baskı artırarak asitlerin yemek borusuna geri dönme durumu artırdığından dolayı mutlaka verilmelidir.

Sigara İçmemek
Yemek borusu ile mide arasında ki kasların stabil bir şekilde çalışmasını engelleyen sigara mutlaka bırakılmalıdır.

Yemek kontrolü
Mide ekşimesine yol açan gıdaların farkedilmesi durumun da bu gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir.

Sakız Çiğneyin
Tükürük salgısının artmasını sağlamaktadır. Hal böyle olunca tükürük midede toplanmakta olan asitlerin temizlenmesine olanak tanır. Bu asitlerin temizlenmesi mide ekşimesinin azalmasına ya da tamamen kaybolmasına yardımcı olmaktadır.

Maden Suyu İçin
Maden suyu bazik yapı da olduğundan dolayı mide de bulunan asitleri nötralize ederek etkisiz hale getirmektedir.

Meyan Kökü Çayı İçin
Tansiyonu artırıcı bir etkisi olan meyan kökü fazla tüketilmediği zaman mideye oldukça iyi gelir. Yemeklerden önce bir bardak içilmesinde fayda vardır. Tansiyonunuzu etkilerse azaltılabilir.

Yatarken Başınızı Yüksekte Tutun
Geceleri uyuduğunuz sırada da mide ekşimesi problemine maruz kalıyorsanız yastığını yükselterek başınızı daha yukarıda tutabilirsiniz.

Mide Asitlerini Nötralize Eden İlaçlar Kullanılabilir
Antiasit olarak sıfatlandırılan bu ilaçlar mide asitlerini azalttığından dolayı iyileşme sağlamaktadır.

İlgili Makaleler