Makattan Neden Kan Gelir?
Makat bölgesinde meydana gelen bir çok sorun ve hastalık olabilir. Bu hastalıklarının çoğunun ortak şikayeti kanama olmasıdır. Hastalığa göre kanamanın rengi, boyutu ve rengi değişiklik göstermektedir.
Bu kanamalar kişilerin farkedemeyeceği kadar az bir şekilde görülebildiği gibi, çok fazla düzeyde de olabilir. Aşırı meydana gelen kanamalar hastaları korkutarak, genel durumlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Makat kanaması sorunu genellikle durup dururken değil, dışkılama esnasında meydana gelir. Dışkı ile karışık, dışkının üzerini kaplayan veya dışkının ardından damlayarak meydana gelen kanamalar olabildiği gibi, kullanılan tuvalet kağıdında farkedilen kanamalarda görülebilmektedir.
Bu kan kırmızı, bordo, vişne çürüğü ya da siyaha yakın renklerde de olabilmektedir.
Kanama sebepleri yaşa göre değişiklik gösterebilmektedir. İleri yaşta ki insanlarda kalın bağırsak tümörleri, polipleri, bağırsak divertikülleri, angiodisplazi denen damar yumakları sıklıkla görülen kanama nedenleridir. Genç hastalarda ise çoğunlukla hemoroid, anal fissür, bağırsak iltihabı gibi sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir.
Kanama meydana gelen makat hastalıkları
Hemoroid (Basur)
Toplumda en sık karşılaşılan makat hastalığı basurdur. Tıpta hemoroid, toplumda basur olarak tabir edilmektedir. Hatta kişiler makat bölgesinde meydana gelen herhangi bir ağrı, sızlama, kaşıntı ya da benzeri şikayetlerde hemen basur olduğunu sanır. Aynı şey kanama şikayetinde de geçerlidir.
İnsanlar herhangi bir şikayette basur oldukları düşündüklerinden dolayı herhangi bir hekime muayene olmadan kendilerince basura yönelik müdahalelerde bulunurlar ve bu sayede hastalığın ilerleme göstermesine sebep olmaktadırlar.
Hemoroid yani basur makat bölgesinde bulunan damarların kabızlık ve buna bağlı gösterilen ıkınmayla genişlemeye maruz kalmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Kabızlık dışında gebelik, ishal ve fazla öksürmek gibi nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilmektedir.
Özellikle genç yaşta ki hemoroid hastalarında kanama çoğunlukla görülmektedir.
Basurun en sık karşılaşılan belirti ve şikayeti dışkılama esnasında ortaya çıkan kanamadır. Çoğunlukla dışkıyı sıvamış şekilde görülebildiği gibi, damlama şeklinde de oluşmaktadır. 1-2 damla olabildiği gibi daha fazla boyutta da olabilir.
Kanamanın sonlanması için ilk olarak sebep olan faktöre çözüm bulunmalıdır. Eğer sebep kabızlıksa, ilk olarak kabızlık giderilmelidir ve bir proktoloji yani makat hastalıkları bölümüne başvurulması gerekmektedir.
Makat Çatlağı (Anal Fissür)
Hemoroid’te olduğu gibi makat çatlağı hastalığında da daha çok genç yaşta ki kişiler kanama ile karşılaşmaktadır. Makat çatlağı da kabızlık ve ıkınma ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Dışkılama esnasında sarfedilen ıkınmayla birlikte dışkının sert ve kalın çıkması anüste çok küçük bir çiziğin meydana gelmesinde rol oynayabilmektedir. Çoğunlukla dışkılamanın sonrasında kullanılan tuvalet kağıdında görülür.
Makat Fistülü
Diğer belirttiğimiz hastalıklara nazaran daha az kanama görülen bir hastalıktır. Çoğunlukla iltihap ve akıntı yapan bu hastalığın kanama göstermesi çok seyrektir. İltihap ve akıntının yanı sıra kaşınma ile yanma söz konusu olabilmektedir.
En sık kanama görülen hastalıklar yukarıda belirttiğimiz gibidir. Fakat çok ciddi ve risk taşıyan makat hastalıklarında da kanama olabilir. Hastalığın kesin ve net teşhisini koymak için uzman bir hekime başvurulmalıdır. Aksi taktirde kişinin kendi kendine koyduğu teşhis ve ettiği müdahale sonucunda hastalık ilerleme göstererek daha vahim sonuçlara ulaşabilir.
Makat Kanaması İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?
Makatta kanama ve tüm makat sorunları için genel cerrahi bölümünde, genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Eğer mümkünse makat hastalıkları yani proktoloji bölümünde görev yapan bir proktolog’a görünmek daha olumlu ve doğru sonuç alınmasına olanak tanımaktadır.