Bul öğren

Hemoroid (Basur) İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hemoroid (Basur) İçin Hangi Bölüme Gidilir? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Basura Hangi Doktor / Bölüm Bakar?

Bu rahatsızlık için genel cerrahi bölümüne gidilmesi gerekmektedir.Eğer bulunduğunuz bölgede proktoloji yani makat hastalıkları alanında tecrübeli genel cerrahi uzmanı mevcut ise, bu daha doğru bir seçim olacaktır.

Makat hastalıkları içerisinde en sık rastlanılan rahatsızlık basur’dur. Tıbbi ismi hemoroid olan bu rahatsızlık halk arasında basur ya da hemoroit olarak tabir edilir.Bir çok kişi mayasıl demektedir fakat mayasıl kaşıntı yapan tıbbi ismi anal dermatit olan farklı bir hastalıktır.

Basur (Hemoroid) Neden Olur?

Sadece insanlarda görülen bir rahatsızlıktır, anüsün 2-3 cm içerisinde mevcut olan toplardamarların genişlemesi ve bu damarların çevresini sarmakta olan bağ dokularının gevşeklik göstermesiyle ortaya çıkmaktadır.

Genişleyen damarlar hacim olarakta büyümeye sebep olduğundan dolayı anüsten dışarı çıkabilmektedir. Dışarı çıkan bu damarlar “basur memesi” olarak isimlendirilir.

Basur Çeşitleri Nelerdir

Hemoroid 2 çeşide ayrılmaktadır. Bunlar iç hemoroid ve dış hemoroid olarak isimlendirilir. İç hemoroid ise kendi içerisinde 4 dereceye ayrılmaktadır. Bunlar 1. 2. 3 ve 4. derece olarak isimlendirilmektedir.

Basur Neden ve Nasıl Oluşur ?
Rahatsızlığın oluşumunda bir çok faktör olsada, en etken 3 sebebi bulunmaktadır.

Kabızlık en başta gelen ve en önemli nedendir.

Kabızlıkla birlikte gelen ıkınma ve tuvalette aşırı zaman geçirme diğer iki sebebidir. İnsanlar kabız olduklarında tuvalette çok aşırı vakit geçirme ihtiyacı duydukları gibi bu sırada da dışkılama için ıkınma ihtiyacı duyarlar.

Bunun sonucunda anüste bulunan toplardamarlar genişleme ve bu damarları saran bağ dokularında gevşeme oluşmaktadır, bununla birliktede meme meydana gelmektedir.

Memenin boyutu kişinin rahatsızlık derecesine göre değişir. Bazı insanda mercimek tanesi kadar olabilirken bazılarında çok daha büyük bir hal alabilir.

Bunlara istinaden basuru olan veya olmayan herkes kabızlığa dikkat etmeli, tuvalette fazla zaman geçirmemeli ve ıkınmamalıdır.

Ağrı Yapar mı ?

Basur kolay kolay ağrı yapacak bir rahatsızlık değildir. Ancak iç basur 3 ve 4. evreye geldiyse ağrı yapabilmektedir. Çünkü bu dereceye gelen memeler dışarı çıkış gösterdiğinden makat kasları arasında sıkışarak ağrı yapabilmektedir.

3. derece olan basur vakıasında meme parmak yardımıyla içeri sokulabilir. Tuvalet ihtiyacı bitirildikten sonra meme içeri ittirilmelidir. 4. derecede ise artık meme dışarıda durmaktadır. Tedavi olunması gerekmektedir.

Basur Hastaları Ne Yemeli, Nasıl Beslenmeli ?

Basur hastalığında az önce de dediğimiz gibi en büyük düşman kabızlıktır. Dolayısıyla öncelikli olarak kabızlığa çare bulunması gerekmektedir.

Bunun için bol bol meyve ,sebze, kuru incir ve kayısı ile kepekli ekmek tüketmekte fayda vardır.

Kepek ekmeğiyle verim alınamadığı taktirde kepeğin kendisi saf olarak çorba, süt, yoğurt gibi gıdaların içerisine bir bardak konarak tüketilebilir.

Kepek kabızlığın yok edilmesinde en etken gıdalardan biridir. Düzenli bir şekilde bu gıdalar tüketildiğinde basur hastasının veya adayının bağırsakları eğitildiğinden dolayı kabızlık yok edilebilmektedir.

Basur Evde Nasıl Geçer?

Bu sorunun cevabı maalesef kesin ve net olarak “geçmez” olur. Burada verilecek en güzel örnek diş çürümesidir.

Nasıl ki çürük bir diş ilaç ya da benzeri faktörlerle iyileştirilemiyor, mecburen çektirilmek durumunda kalınıyorsa, basur da ilaç ya da kremle geçmemektedir.

Evde uygulanabilecek yöntemlerle yalnızca yakınmalar azaltılabilir. Ağrı ya da benzeri şikayetler mevcut ise sıcak su oturma banyosu yapılarak ağrılar azaltılabilmektedir.

Basur Tedavisi

Basur tedavisi mümkün olan bir problemdir. Fakat tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhisi ve tanısı sonucunda tedavi olunması kişi tarafından daha avantajlıdır.

Fakat makat hastalıkları söz konusu olunca insanlar utandıklarından dolayı muayene olmaya kolay kolay yanaşmazlar. İlk olarak çevrelerinden veya internet ortamından duydukları yöntemlerle yok etmeye çalışırlar.

Fakat maalesef bu tarz yöntemlerle hem iyileşemez hem de vakit kaybederek daha fazla ilerlemesine neden olurlar.

Tedavi yöntemleri çoktur, bunlar ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerdir. Teknolojinin sağlık alanında da ilerleme göstermesi ile bir çok ameliyatsız tedavi yöntemi kullanılmaya başlanmıştır.

Bu yöntemler sayesinde tedavi edilen kişi narkoz, kesi, bıçak ya da benzeri sıkıntılı işlemlere maruz kalmadan 15 dakika kadar kısa bir sürede tedavi olarak günlük hayatına devam edebilmektedir.

Bunun yanı sıra ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatsız tedavi yöntemlerinde istirahatte gerekmez. Dolayısıyla çok avantaj sağlamaktadır.