Hazımsızlık (Dispepsi) İçin Hangi Doktora Gidilir? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Bu sorun için Gastroenteroloji bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Eğer gideceğiniz hastanede bu bölüm yoksa Dahiliye bölümünü tercih edebilirsiniz.
Hazımsızlık, bir çok insanın mutlaka çeşitli zamanlarda yaşadığı durumlardan biridir ve çoğunlukla sıvı ya da katı gıdaların tüketilmesinin ardından karşılaşılır. Bazı insanlarda bu rahatsız edici durum çabuk bir şekilde geçse de bazı kişilerde sürekli tekrarlamaktadır. Tek başına bir hastalık olarak görülmeyen bu durum çoğunlukla farklı bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Sayfamızda hazımsızlık sebepleri, neden olduğu ve bu durumda hangi doktora gidilmesi gerektiği hakkında detaylı bilgileri temin edebilirsiniz.
Tüketilen gıdalarda bulunan asitlerin mide çeperinde bulunan koruyucu tabakaya zarar vermesi doğrultusunda ortaya çıkmakta olan bu sorun mide de tahriş ve ağrıya sebebiyet verebilir.
Hazımsızlık ağrı, şişkinlik, rahatsız edici derecede ki tokluk, doluluk ve mide yanması gibi şikayetleri ortaya çıkarmaktadır. Bu durumda kişi geğirme, gaz çıkarma gibi ihtiyaçlara gereksinim duyar. Ağızda tatsızlık olarak ifade edilen tatsız ve acımsı bir tat meydana gelir. Bulantı, kusma veya iştah kaybı da çeşitli şikayetleridir.
Yeme Düzeni ve Şekli
Yemek vaktinde aşırı fazla yemek midenin normalden daha fazla asit üretmesine sebep olabilir. Midenin kapasitesinden daha fazla dolması mide asidinin yemek borusuna gitmesine sebep olabilir. Bu tarz sebepler hazımsızlığı tetikleyerek sizin rahatsız olmanıza neden olur. Yiyebileceğiniz kadar değil doyacağınız kadar olacak küçük porsiyonları tercih ederek ya da 3’ten daha fazla öğün oluşturup azar azar yemeniz hazımsızlık sorununuza çözüm olacaktır.
Yürürken ya da yatmadan önce yemek yenmesi mide asidinin de yemek borusuna gitmesini kolaylaştırmaktadır. Eğer yemek yediyseniz 2-3 saat süre geçinceye kadar yatmamalısınız. Uykudan hemen önce tüketilen gıdalar hem hazımsızlık yapacağı gibi hem de uykusuzluğa da neden olabilmektedir.
Gıda Tercihi
Çok yemenin sorun olduğu gibi yanlış gıdalarda hazımsızlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin yağlı gıdaların mide tarafından sindirimi diğer gıdalara göre daha zordur. Yemek borusu ile mide arasında bulunan koruyucu kas çikolata, nane gibi ürünlerin tüketilmesi ile gevşeyebilir. Dolayısıyla bu da tüketilen gıdalarda bulunan asidin yemek borusuna ulaşmasını kolaylaştırır. Bunların yanı sıra baharat, domates ve soğan içeren gıdalarda az önce belirttiğimiz olayı tetiklemektedir.
Bazı İçecekler
Kafein ve alkol içeren içeceklerin tüketilmesi midede bulunan asit oranının artışına neden olabilir. Çok yemek tüketmiyor ve yemek düzeninize dikkat ediyorsanız bu durumda hazımsızlık sebebi içecek olabilir.
Hamilelik
Gebelik sürecinde olan kadınların hormonlarında meydana gelen değişimler bir çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Hazımsızlıkta bunlardan biridir. Hazımsızlığın yanı sıra mide bulantısı ve mide yanması da sık görülen şikayetlerdendir. Gebelik söz konusu olduğu için doktorunuz önermediği taktirde kesinlikle ilaç ve bitkisel kürler kullanılmamalıdır.
– Stres
– Bazı astım, romatizma, kalp ve tansiyon ilaçları
– Doğum kontrol ve tiroid hapları
– Antibiyotikler
– Aspirin
– Fazla kilo
– Gıda intoleransı
– Dar kıyafetler
– Sigara
– Hareketsizlik
* Yemek borusunda reflü
* Safra kesesi, pankreas hastalıkları
* Mide ülseri, gastrit benzeri her türlü mide hastalığı
* Huzursuz bağırsak sendromu
* Çölyak hastalığı
* Safra taşı
* Kabızlık
* Pankreas iltihabı (pankreatit)
* Tiroid sorunları
* Mide kanseri
* Mide hareketlerinde sorunlar
* Mide boşalmasında gecikme gibi sindirim sistemi bozuklukları / hastalıkları