Epilepsi İçin Hangi Doktora Bölüme Gidilir?
Bu rahatsızlık için beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanına gidilmelidir. Bu hekim gerek gördüğünde nörolog, psikiyatrist ve fizik tedavi uzmanlarıyla birlikte değerlendirmeler yapabilmektedir.
Epilepsi, daha çok sara hastalığı olarak bilinmektedir. Beyinde ki sinir hücrelerinden dolayı meydana gelen kısa süreli, nörolojik bir bozukluk oluşmasından kaynaklanmaktadır. Beyinde bulunan elektrik sinyallerinin normalinden daha farklı bir şekilde yayılmasıyla birlikte nöbetler oluşmaktadır.
Bu nöbetlerin tipleri bulunmaktadır. Bazı sara hastaları nöbetlerin farkında bile olmaz, hissedilmeyen bu nöbetler hastalığın teşhisini güç duruma sokmaktadır. Bazı hastalarda ise titreme ve bayılma gibi nöbetler meydana gelir. Nöbetlerin süresi tipine göre değişiklik göstermektedir.
Kafa travmaları, genetik faktörler, enfeksiyon ve doğuştan gelen bozukluklar epilepsi hastalığının nedenlerindendir. Beyinde bulunan sinir hücrelerinin normal fonksiyonelliğini kesen her şey sara hastalığına neden olabilir.. Bir kısım epilepsi türleri ömür boyu devam ederken, bazılarında tamamen geçmesi mümkün olabilmektedir.
Epilepsi Neden Olur?
Epilepsi hastalığının ortaya çıkmasında aşağıdaki sebepler rol oynayabilmektedir.
Genetik Faktörler
Bir çok hastalık anneden ve babadan genetik olarak çocuklarına geçmektedir. Epilepsi de genetik olarak görülebilen rahatsızlıklardandır. Fakat ailenizden birinin epilepsi olması sizinde kesin olarak taşıyacağınız anlamına gelmez. Ailenizde herhangi birinde epilepsi yoksa bile, sizde olabilir. Hastalığın oluşumunda ki ana sebepler ve etkiler henüz bilimsel olarak bilinememektedir.
Doğuştan Gelen Bozukluklar
Bir çok epilepsi hastalığının doğuştan geldiği görülmektedir. Anne karnında ki fetüs, bebeğin beynine zarar verebilecek bir takım problemlere sebep olabilmektedir. Rahimde bulunan oksijen yetmezliği, hamilelik esnasında yetersiz beslenme, enfeksiyon ve ya annede mevcut bulunan diğer rahatsızlıklar bebekte beyin felci olmasına neden olabilmektedir. Down sendromu ve diğer beyin hastalıkları da çocuklarda görülen epilepsi nedeni olabilir.
Enfeksiyon
Vücutta yaşanılan enfeksiyonlar da beyin dokularında kalıcı değişikliklere yol açabilir. Epilepsinin her yaşta meydana gelebilir. Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar beyin apsesi oluşmasına neden olmaktadır. Nörosifilis, menenjit ve ensefalit epilepsiye yol açan bazı enfeksiyon türleridir.
Kafa Travmaları
Kafanın sert bir şekilde bir yere çarparak darbe alması, trafik kazası, düşme gibi veya daha önce yaşanılmış olan travmalar beyin fonksiyonlarının zarar görmesine ve bozulmasına neden olarak epilepsinin ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Açık yaralarda epilepsi ihtimalinin arttığı düşünülmektedir. Küçük çapta meydana gelen yaralanmalardan dolayı epilepsi görülmez. Yeni doğan bebeklerin kafalarının bir yere çarpması veya düşmesi sonucunda başından darbe almasıyla epilepsi meydana gelebilmektedir.
Hastalıklar
Beyin hücrelerine zarar verebilecek olan tüm hastalıklar, kalp krizleri ve beyin hücrelerinin kalıcı olarak hasar görmesi epilepsinin meydana gelmesinde ki sebepler olabilir.
Çevresel Faktörler
Uykusuzluk, fazla alkol kullanımı, yoğun stres, regl zamanında ki hormonal değişiklikler ve nikotin epilepsi de oluşan nöbetlerin oluşmasını tetikleyen unsurlardır. Epilepsi oluşması için bir sebep olmasalarda, nöbetlerin meydana gelmesine sebep olabilmektedir.
Epilepsi Nöbetinde İlk Müdahale
– İlk olarak paniklemeyin ve yanınızda bulunan herkesin sakin olmasını sağlayın.
– Nöbet geçiren kişiyi durdurmaya çalışmayın.
– Nöbet süresini tutun.
– Kişinin nöbet geçirdiği sırada herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için etrafında ki sivri, keskin ya da benzeri şeyleri ortadan kaldırın.
– Boynunda kravat, papyon veya fular ya da benzeri aksesuarları gevşeterek rahat nefes alabilmesini sağlayın.
– Kişinin başının altına yumuşak bir şey koyun. Dışarıdaysanız üzerinizde ki ceket, hırka veya herhangi bir giysiyi kullanabilirsiniz.
– Kişinin rahat nefes alabilmesi için onu bir tarafına doğru çevirebilirsiniz. Dilini çıkarmaya çalışmayın aksi taktirde daha farklı kazalar oluşmasına yol açabilirsiniz.
– Nöbet bitiminde zor nefes almadığı sürece suni teneffüs uygulamayın.
– Nöbetin tamamen bittiğine emin olana kadar yanında bekleyin ve kendine geldiğinde nazik ve sakin davranın.
– Eğer kişinin aklı karışık gibi duruyorsa bir yakınını arayın veya mümkünse gideceği yere kadar siz eşlik edin.
– 10 dakikadan fazla bir şekilde nçbet geçirdiyse veya sürekli tekrarlıyorsa hemen 112 ‘yi arayarak acil servisi çağırın.