Böbrek Taşına Hangi Doktor Bölüm Bakar? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Böbrek taşı problemi için üroloji bölümüne başvurarak uzman bir ürolog tarafından muayene ve tedavi olabilirsiniz.
Böbrek taşı geçmişten günümüze bir çok insanda bulunan sancılı bir rahatsızlıktır. Bu hastalık sizde olmasa bile çevrenizde ki insanların taş düşürdükleri sırada ne kadar sıkıntı yaşadıklarına şahit olmuşsunuzdur. Hiçbir bilgisi olmayan insanlar ise taş kelimesini duyduklarında böbreklerde yabancı bir cisim oluştuğunu sanmaktadır.
Böbrek taşları vücut içerisinde kimyasal maddelerin katılaşması suretiyle meydana gelmektedir. Böbrekler tüketilen sıvıların filtresidir ve bir çok atığın buradan geçmesi ile beraber idrar yolundan vücut dışına atılmasını sağlar. Bazen bu atıklar böbrekte birikir. İdrarda bulunan kalsiyum, fosfat benzeri minerallerin kristalleşmesi ile meydana gelen katı parçalardır.
Böbrek taşlarına az su tüketimi, obezite rahatsızlığı, fazla tuzlu veya şekerli gıda tüketimi en çok karşılaşılan sebepler olduğu gibi genetik faktörlerden kaynaklı da olabilir. Taşların boyutları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Böbrek taşları bulundukları bölgede herhangi bir ağrıya neden olmaz fakat idrar yoluna geldiklerinde kişilere oldukça zor anlar yaşatırlar. Küçük boyutlu taşlar çoğunlukla herhangi bir sıkıntıya yol açmazken özellikle büyük taşlar idrar yoluna sıkışarak aşırı zor bir sürece sokar. Böbrek taşı oluşumunda kesin ve net bir sebep yoktur. Fakat taşların oluşumunda risk oluşturan sebepler bilinmektedir.
Kalsiyum Alımı
Böbreklerde kalsiyum kümelenmeleri ile beraber taş meydana gelmektedir. Bu kümeler çeşitli boyutlarda ki parçalar haline gelerek idrar yoluna ulaşırlar. Böbreklerde ve idrar yolunda biriken kalsiyum böbrek taşı oluşumunda rol oynayan en büyük sebeptir.
Oksalat Bakımından Zengin Besinler
İdrar yolunda ve böbreklerde bulunan kalsiyum böbrek taşlarının meydana gelmesinde rol oynarken oksalat isminde ki bileşenle de ortalık sürdürmektedir. Çikolata, çeşitli çaylar, ıspanak, pazı ve pancar gibi bitki ve yiyecekler oksalat bakımından oldukça zengindir. Böbrek taşı hastalığı riski olan kişiler bu yiyeceklerden uzak durmalıdır.
Asidik İdrar
İnsanların idrarları asidik yapıda olduğunda kalsiyumun taş meydana getirmesini hızlandırabilir. Diyabet ve obezite hastalarında insülin direncinden dolayı asidik idrar söz konusudur ve bu insanlarda böbrek taşı oldukça fazla görülebilir.
Genetik Faktörler
Bir çok sağlık problemini kişiler ailelerinden genetik faktörler ile almaktadır. Bu durum böbrek taşı hastalarında da geçerlidir. Her ailesinde böbrek taşı olan kişi bu rahatsızlığa maruz kalacak değildir fakat risk altında olduğunu söylemek gerekir.
Enfeksiyon ve Hastalıklar
İdrar yolunda enfeksiyon meydana gelmesi veya tekrarlaması ile birlikte börek taşı riski artar. Bakteriler enfeksiyon oluşumuna yol açarak amonyak oranının fazlalaşmasına neden olur. Amonyak oranı artış gösterdiğinde böbrek taşı oluşumu görülebilir.
Sıvı Tüketimi ve Beslenme
İnsanlar alması gereken sıvı miktarını almaz ise böbrek taşı oluşumu riski artış gösterir. Az sıvı, az idrara çıkmaya neden olmaktadır. Bir insanın günlük olarak bir litreden daha az sıvı tüketmesi daha az idrara çıkılmasına ve böbrek taşlarının oluşumuna rol açar. Burada sözü edilen sıvı çay, kahve ya da benzeri içecekler değil sudur. Uzmanlar günlük en az iki litre suyun tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Yaş ve Cinsiyet
Böbrek taşı hastalığında herhangi bir ırk, cinsiyet ya da yaş ayırımı söz konusu değildir. Fakat toplumda 50 yaş üstünde ki insanlarda çok sık karşılaşılmaktadır.