Böbrek Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Böbrek ile ilgili hastalıklarda nefroloji bölümüne gidilmelidir.
Meydana gelen böbrek ağrısı kişiden kişiye değişerek, farklı tiplerde görülebilir. Örneğin keskin, hafif olabileceği gibi zonklayarak ya da kramplar şeklinde görülebilir. Böbrek ağrısının yanı sıra ise ateş görülebileceği gibi idrar sorunları da ortaya çıkabilmektedir.
Bel kısmının biraz üzerinde sırtımıza yakın olan bölümde bulunan böbrekler de ağrı söz konusu olduğunda bu ağrıyı karnımızın derininde ya da belin hemen biraz üzerinde hissedebiliriz. Omurganın sağında veya solunda hissedebileceğimiz gibi her iki tarafta aynı anda da olabilmektedir.
– İdrar sırasında ağrı ve zorlanma
– İştahsızlık
– Yorgunluk
– Kilo kaybı
– Midede bulantı
Böbrek ağrısına neden olan faktörler aşağıda ki gibi olabilir.
1- Böbrek Taşı
Bir çok kişinin maruz kaldığı böbrek taşı rahatsızlığı ağrıların oluşumunda rol oynayan ve en sık rastlanan sebeplerden biridir. Böbreklerden hareket ederek idrar yoluna ulaşan taşlar kişide oldukça etkili ağrılara neden olur. İdrar yolu tıkanarak idrar akışı zorlaşır.
Bu rahatsızlıkla birlikte görülen ağrılar çoğunlukla geceleri ya da sabahın ilk saatlerinde birden bire ortaya çıkar. Ağrı öncelikle sağ veya sol böğürde başlayarak 30 dakikalık bir zaman sonra keskinleşerek sabitlenir. Ağrılar genellikle 1-4 saat sürebildiği gibi bazen daha fazla da karşılaşılabilir.
2- Böbrek İltihabı
Kadınlarda daha fazla görülen böbrek iltihaplarından kaynaklı ağrılar hafif şekilde seyretmektedir. Ağrının yanı sıra kusma, ateş görülebildiği gibi idrar renginde değişiklikler meydana gelebilir.
3- Tıkanma
İdrar yolunun üst kısımlarında oluşan tıkanmalar da böbrek ağrılarının ortaya çıkmasında rol oynayabilirler. Tıkanmayla beraber oluşan ağrı böğür kısmında hissedilmektedir. Ameliyat, iltihap ve doğuştan gelen bir problemden kaynaklı da tıkanmalar oluşabilir.
4- LPHS Sendromu
Bel ağrılı ve kanlı işeme sendromu olup çoğunlukla genç yaşta ki kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Bu problem kronik ve ara sıra tekrarlayan şekilde birden ortaya çıkabilir.
Değişen hormonlar, doğum kontrol hapı kullanılması LPHS sorununa sebebiyet verebilir.
5- IgA Nefropati
Bir çeşit böbrek iltihabı olan IgA nefropati belirtileri sindirim ya da solunum sistemi enfeksiyonlarının ortaya çıkmasından 72 saat kadar sonra meydana gelmektedir. Ağrılar 3 gün kadar sürebildiği gibi , zonklama olarak görülür.
– Böbrek kanseri
– Uzun süre kullanılan antibiyotik veya analjezik ilaçlar
– Hamilelik
– Böbrek damarlarında veya idrar yolunda ki kan pıhtıları
– Ölü böbrek dokuları