Makat Çatlağı Bitkisel Tedavi ile Geçer mi?
Tıp dilinde anal fissür olarak isimlendirilen rahatsızlık makatta çatlak, makat çatlağı, makat yırtığı gibi farklı isimlerle tabir edilebilir. Anüs kenarında meydana gelen iyi huylu bir yara olup, kötü huylu bir hale dönüşmemektedir. Makat çatlağı dışkılama esnasında ve sonrasında oldukça şiddetli ağrılar yaşatmaktadır. Meydana gelecek olan ağrının şiddeti tamamen fissürün boyutu ve meydana çıktığı zaman gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
Makat Çatlağı Nasıl Geçer?
Kabızlık problemi çeken insanların aşırı ıkınması ile beraber sert ve kalın dışkılamaları sonucunda makat kaslarının gereğinden fazla şekilde kasılmasından kaynaklı oluşup anüsün kenarında bir çiziğin meydana gelme durumudur. Kaslar fazla kasıldığında oluşan yaraya kan akışı durur ve bundan dolayı iyileşemez. Ameliyat tedavisinde bu kas kesilir ve kasılan kaslar rahatladığı için meydana gelen spazm ortadan kalkar.
Makat çatlağı problemiyle yeni karşılaştıysanız kabızlığa çözüm bulmalı ve mutlaka doktora görünerek öncelikli olarak ilaç tedavisine başlamalısınız. Çünkü anal fissür akut durumdayken ilaç tedavisi ile iyileşebilen bir rahatsızlık olup, kronikleştiğinde maalesef ameliyat veya botox ile tedavi edilmelidir.
Makat Çatlağı Bitkisel Merhem Önerisi
Kullanılacak merhem aşağıda sıralanan özelliklere sahip olmalıdır.
– Acının ve krampın daha az olması için merhem anüs bölgesini uyuşturmalıdır.
– Fissür oluşan bölgede koruyucu tabaka oluşturmalıdır. Bu sayede yara dışkı ile daha az ilişki içerisine girer ve böylece iyileşmeye hız katar.
– Meydana gelen şişliği azaltıcı yönde olmalıdır bu sayede ağrı da azalmaktadır.
Bu özelliklere sahip olan bir merhemde uyuşturucu özelliği olan karanfil özü, kas gevşetme özelliği olan aynı safa özü, bariyer özelliği olan vazelin ve çinkooxit, ödemin azalmasını sağlayan bitkisel kortizon meyan kökü özü bulunmalıdır.
Bu içeriğe sahip olan bir krem kullanıldığında meydana gelen acı ve kramp azalır. Acı ve kramp azaldığında bölgeye kan akışı başlar ve vazelin ile çinkooxitin oluşturduğu bariyer dışkının yara ile temas etmesini engeller. Bu yolla makat çatlaklarının bir kısmı düzelebilir. Eğer herhangi bir faydası olmadıysa botox ya da ameliyat uygulaması tercih edilmelidir.
Botox İle Makat Çatlağı Tedavisi
Yazının başlangıcında da dile getirdiğim gibi makat çatlağı akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Akut dönemde olan anal fissür vak’alarının merhemle düzelme olasılığı daha yüksektir. Kronik vak’alarda ise biraz daha az denilebilir. Ancak yine de merhem kullanılmaz diye bir kâide yoktur.
Eğer ki merhem kullanıp herhangi bir etki göremediyseniz yapılması gereken tek şey cerrahi uygulamalardır. İki tip cerrahi uygulama söz konusudur. Bunlardan biri botox diğeri ise ameliyattır. İlk olarak botoxu anlatalım ardından ameliyat tedavisine geçelim.
Botox uygulamasında kasılan makat kaslarına özel bir ilaç enjekte edilerek kasların gevşemesi ve rahatlaması sağlanmaktadır. Dezavantajları yok denilebilir. Şöyle ki, ameliyat ile uygulanan tedavide meydana gelebilecek olan dışkı ve gaz kaçırma problemleri görülmemektedir. Uygulama 1 dakika kadar kısa bir sürede iki enjeksiyon halinde yapılır ve sona erer. Kişi herhangi bir ara vermeden günlük hayatına devam edebilir.
Makat Çatlağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Geçmişte alternatifi olmayan tek yöntem ameliyattı. Ancak dışkı ve gaz kaçırma gibi önemli yan etkileri olduğundan yeni yöntemler geliştirilmeye çalışılmıştır. L.İ.S ismi verilen klasik ameliyatta makatın kasılmasına neden olan kaslardan biri kesilir ve makatın gevşemesi sağlanır. Bu ameliyat kapalı veya açık olarak yapılmaktadır. Kapalı olarak uygulandığında deri çok daha az kesildiğinden avantajlı olduğu için kapalı yöntem tercih edilmektedir.
Nitrogliserinli Merhem Kullanımı
Kronikleşmiş vak’alarda çok fazla etkisinin olduğu söylenemez. Bunun dışında baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğü gibi yan etkileri söz konusu olduğundan dolayı fazla tercih edilmemektedir.
Kabızlığın Önüne Geçilmelidir
Hangi tedaviyi uygularsanız uygulayın ilk olarak eğer sürekli devam eden bir kabızlık probleminiz mevcutsa önlemeniz gerekmektedir. Bunun için aşağıda ki maddelere dikkat etmelisiniz.
– Kepekli ekmek tercih etmek veya kepeğin kendisini çorba ve yoğurda karıştırarak tüketmek
– Akşam kayısı veya kayısı kurusu gibi gıdalar tüketmek
– Sebze ve meyveyi normal tükettiğinizden daha fazla tüketmek.
– Dışkılama işlemini özellikle günün ilk saatlerinde yapmayı alışkanlık haline getirmek