Orkide Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Orkide bir çok farklı şekil ve renkte olabildiği gibi çiçek verme dönemlerinde de farklılık görülebilir. Evinizde, bahçenizde ya da daha farklı bir mekanda yetiştirmek adına bir çok orkide çeşidi mevcuttur.
En çok satılan orkide türü ise Phalaenopsis ismi verilen çiçektir. Piyasada en yaygın bulunan ve satılan orkide tipi olan Phalaenopsis mora benzer pembe, pembe ve beyaz karışımı renkleri olan çiçeklere sahiptir.
En Çok Bilinen Orkide Türleri
– Angraecum Orkide
– Brassavola Orkide
– Brassia Orkide
– Cattleya Orkide
– Cymbidium Orkide
– Dendrobium Orkide
– Encyclia Orkide
– Epidendrum Orkide
– Lady Sipper Orkide
– Masdevallia
– Maxillaria Orkide
– Miltonia
– Miltoniopsis
– Odontoglossum Orkide
– Oncidium Orkide
– Phalaenopsis
– Vanda Orkide
– Vanilya Orkide
– Zygopetalum Orkide
Ev Sıcaklığında Orkide Bakımı Nasıl Olmalı?
Orkidenin çeşitleri olduğunu ve her türün farklı bakım istediğini belirtmekte yarar var. Eğer orkide nasıl bakılır diye merak ediyorsanız öncelikle sahip olduğunuz çiçeğin orkidenin hangi türü olduğunu bilmenizde yarar var. En fazla bakılan orkide türlerini aşağıda sıralayacağız.
Phalaenopsis: Yazımızın başlangıcında belirttiğimiz üzere dışarıda satılan orkidelerin çoğunluğu Phalaenopsis türüdür. Bu çiçeğin bulunduğu ev, iş yeri ya da benzeri kapalı ortamlar gündüzleri 21-29, geceleri ise 18-21 derece olmalıdır.
Cattleya: Bu tip orkidelerin bulunduğu ortamların gündüz sıcaklıkları 18-24, geceyse 13-18 derece olmalıdır.
Miltonia: Tıpkı Cattleya türünde olduğu gibi Miltonia da gündüz 18-24, gece ise 13-18 derece arasında ki mekanda olmalıdır.
Masdavallia: Bu tipte ki çiçek gündüz 15-21, gece ise 10-13 derece arası sıcaklığı sevmektedir.
Orkide Bakımı İçin Işık Nasıl Olmalı?
Bitkiler büyüyüp, yetişmek ve çiçek açmak için ışık ihtiyacı duyarlar. Nasıl ki yeterli sulama, uygun toprak ve doğru ısıya gereksinim duyuyorsa günlük olarak ihtiyaç duyduğu ışığı da almak zorundadır. Çiçeğiniz uzun dönem çiçek vermediyse az ışık aldığını düşünmeniz yanlış olmayacaktır. Çiçeğinizin yeterli miktarda ışık alıp almadığını yapraklarını gözleyerek anlayabilirsiniz. Koyu renkli yapraklar çoğu zaman çiçeğin ideal miktarda ışık almadığının habercisi olabilir. Eviniz ışık almıyorsa bitkiler için piyasada bulunan ışıkları tercih edebilirsiniz.
Orkide Bakımı İçin Öneriler
Orkide iç mekanlarda bakılabilecek ve çok fazla zorluk çıkarmayacak bir bitkidir. Ancak evin ışık alması ve böylece orkidenin de yeterli ışığı alması oldukça önemlidir. Üstte belirttiğimiz gibi eğer ışık konusunda yeterli bir eve sahip değilseniz bitkiler için geliştirilmiş olan ışıklardan temin ederek çiçeğinizin yeterli ışığı almasını sağlayabilirsiniz.
Çiçeği koyacağınız konum hem ışık hem de ısı yönünden önemlidir. Hatta derece kullanarak odanın sıcaklığını uygun derecede olmasını sağlamanız gerekebilmektedir.
Doğru ısı ve ışığı vermeniz için orkideyi satın alırken satıcıya çiçeğin türünü, ne kadar ışık ve ısı gereksinimi olduğunu sorarak öğrenmeniz doğru olacaktır.
Işık ve ısının yanı sıra diğer önem taşıyan bir faktör ise nem oranıdır. Ortamda ki nem miktarı %40’ı geçmemelidir. Ortam havadar değilse çiçeğin yaprak ve saplarında bakteri ile mantar oluşumu görülebilir.
Orkide Nasıl ve Ne Zaman Sulanır?
Phalaenopsis : Sürekli nemli olması gerekir.
Paphiopedilum : Toprağı kurumadan sulanmamalıdır. Ancak yaprakları günlük olarak nemlendirilebilir.
Brassia : Bahar ve yaz mevsimlerinde toprağı nemli olmalı. Diğer mevsimlerde daha az suya ihtiyaç duyulabilir.
Cattleya : Büyüdüğü dönemde toprağı biraz kuruduktan sonra su verilmeli.
CymBidium : Nemli olmalıdır. Büyüdükten sonra su azaltılabilir.
Orkidelerin sahip oldukları saplar depolayıcı özellikte olduğundan çok fazla miktarda suya ihtiyaç duymazlar. Sapları kısa olan orkideler nispeten daha fazla neme ihtiyaç duyabilirler.
Orkideye verdiğiniz suyun çok fazla kireçli olmaması gerekmektedir.
Orkide Nasıl Budanır?
Orkideler tıpkı insan gibi enfeksiyonlara karşı hassastır. Bu yüzden bakımlarını yaparken mutlaka eldiven takılmalı ve budama işlemi için kullanılacak olan makas dezenfekte edilmelidir. Çıplak elle ve temizlenmemiş bir makasla müdahale çiçeğinizin enfeksiyon kaparak daha kötüye gitmesine neden olabilmektedir.
(Dezenfekte işlemi için bir kovaya 2lt su ve içine 2 yemek kaşığı çamaşır suyu koyduktan sonra makasınızı 5 dk kovanın içinde bekletebilirsiniz.)
Kurumuş çiçek saplarını, yaprakları en dipten dikkatlice tohum ve çiçeklere zarar vermeden gövdeye en yakın yerden kesmelisiniz.