Bul öğren

Varis Neden Olur?

Varis Neden Olur? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Tıpta Variköz ven olarakta isimlendirilen varis, damarların içerisinde bulunan valflerin (kapakçıkların) herhangi bir sebeple fonksiyonlarını gerçekleştirememesi ve damarların fazla kan ile dolması sonucu ortaya çıkan basınç ile genişlemesi durumudur.

Varis genellikle ağrılıdır ve mavi-mor ya da kırmızı renklere sahiptir. Orta ve büyük olarak adlandırılan varisler çoğunlukla şişmiş gibi görünerek, cilt üzerinden bariz bir şekilde fark edilir.

Bu hastalık kadınlarda daha fazla görülür, özellikle de 50 yaşını geçmiş olanlarda yaygın olarak bulunmaktadır. Varis daha çok diz altında ki bölgelerde oluşmaktadır.

Varisin Sebepleri

Kanın yukarı doğru pompalanmasını sağlayıp ve geri dönmesini engelleyen kapakçıklar fonksiyonlarını yitirdiğinde ve görevlerinde başarısız olduklarında kan damarda toplanmaya başlar ve dolayısıyla biriken kan ile birlikte oluşan basınç damarların genişlemesine yol açar. Bu damar genişlemesine de varis ismi verilir.

Varisler genellikle aşağıda ki sebeplerden ve zamanlarda meydana gelmektedir
– Gebelik
– Menopoz
– Genetik sebepler
– Kapakçıklar hasar gördüğünde
– Uzun süre ayakta hareketsiz kalındığında
– Ağır yük kaldırma, özellikle karın bölgesine uygulanan basınç
– Bacaklara ağırlık binmesine sebep olan fazla kilolar

ameliyatsız varis tedavisi

Varisin Belirtileri ve Önleme Yolları

Varisli damarların en bilindik belirtisi bacaklarda görülen kıvrımlı ve şiş damarlardır. Bunun dışında ağrı, şişlik,ağırlık ve yorgunluk hissi görülebilir.

Varisin ilerlediği durumlarda ise varis ülseri ismi verilen durum söz konusu olmaktadır. Bu evrede de daha çok ayak bileği etrafında şişlik ve renk değişikliği gibi belirtiler görülmektedir.

Varis Nasıl Teşhis Edilir?

Genişleyen damarların teşhisi için doktora başvurduğunuzda, sizden muayene masasının üzerine çıkarak ayakta durmanızı isteyecektir. Bunun sebebi vücut ağırlığı bacaklara bindiğinde varislerin net bir şekilde ortaya çıkmasından dolayıdır. Ayakta durmanızın yanı sıra doktorunuz size hangi şikayetleri yaşayıp yaşamadığınızı soracaktır.

Bir çok vakıa bu muayene ile teşhis edilebilmektedir fakat net bir görüntü yoksa ya da doktorun emin olamadığı durumlar söz konusuysa doppler ultrason çekilmesini isteyebilir. Bu alet damarlarda ki kan akışının görülmesine olanak tanımaktadır.

Varisi Önlemenin Yolları ve Tedavisi

Ailenizde varis olan biri varsa ya da mesleğiniz icabı sürekli olarak hareketsiz bir şekilde oturmanız ya da ayakta durmanız gerekiyorsa yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız önerilmektedir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Aşağıdaki değişiklikler, varikoz damarlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir:

– Uzun süre hareketsiz olarak ayakta durmaktan ya da oturmaktan kaçının.
– Aşırı güneşe maruz kalmaktan ve sıcak ortamlardan kaçının.
– Fazla kilolarınızı sağlıklı bir şekilde vermeye çalışın.
– Bacaklarınızı rahatlatmak için spor yapın
– Uzun süre bacak bacak üstüne atmaktan kaçının

Varisli damarlarınız varsa ya da yeni oluşacak varisleri önlemek için yukarıda ki adımlara uymanız gerekir. Ayrıca, istirahat ettiğiniz sırada bacaklarınızı kalp seviyesinden yukarıda tutmanız önerilir.

varis çorabı

Varis Çorabı Rahatlatır mı?

Doktorlar varis hastalarına çoğunlukla varis çorabı giymelerini tavsiye eder. Bu çoraplar sıkı ve bacaklara baskı uygulayıcı özelliktedir. Dolayısıyla bacakları toparlayarak şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.

Bu çorapların sıkılığına göre değişen çeşitleri vardır. Doktor tavsiyesinde doğru çorabın kullanılması gerekmektedir.

Varis Ameliyatı

Varisin önlenmesi için yaşam tarzınızda değişiklikler yapıp, tüm önlemleri aldığınız halde herhangi bir değişiklik olmamış ve şikayetleriniz sizi oldukça rahatsız eder durumdaysa tedavi olmanız doğru bir hamle olacaktır.

varis ameliyatı

Varis tedavisi için bir çok farklı yöntem bulunmaktadır. Hatta ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler olarakta isimlendirilmektedir.

Başlıktanda belli olacağı üzere size klasik varis ameliyatı hakkında bilgi vereceğiz.

Tahmin edileceği üzere ameliyat en eski yöntemdir ve günümüzde bir çok hastalığın tedavisi için olmazsa olmaz tedavi yöntemidir. Yalnız varis için daha avantajlı alternatiflerde mümkündür.

Ameliyatta sorun yaratan damarların bulunduğu bölgede kesi uygulanır ve sorunlu damar bu kesi aracılığıyla dışarı çıkarılır. Ardından kesi yeri dikilir ve bandaj yapılır.

varis için hangi doktora gidilir

Diğer Tedavi Seçenekleri

Sorun yaratan damarları tahrip etmek için kullanılan diğer teknikler ameliyatsız tedavi yöntemleridir. Şu şekilde sıralayabiliriz

– Radyofrekans
– Lazer
– Köpük
– Skleroterapi

Bu yöntemler cilde herhangi bir kesi ya da dikiş uygulamadan cilt üzerinden uygulanan tekniklerdir ve avantajları oldukça fazladır.

Varis İçin Hangi Doktora Gidilir?

Varis muayenesi ve tedavisi için kalp damar cerrahisi uzmanına gidilmelidir. Sağlık ocakları ya da farklı branşta ki doktorlar çok fazla bilgileri olmadığından hastanın şikayetlerinin azalmasına yönelik sadece ilaç ve varis çorabı reçete edebilirler.

VARİS HAKKINDA BENZER YAZILAR:
Varise Hangi Bölüm Bakar?
Varisin Zararları Nelerdir?
Varis Muayenesi Nasıl Yapılır?
Varis Tanısı Nasıl Konur?
Varis Derecesi Nasıl Anlaşılır?
Varis Kimlerde Görülür?
Varis Oluşumu Nasıl Önlenir?
Varis Neden Olur?
En İyi Varis Tedavisi Hangi Yöntemle Yapılır?
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varis Çeşitleri Nelerdir?
Varis Nedir?
Varis Neden Olur?
Lazerle Varis Tedavisi Nasıl Olur?
Varis Ağrı Yapar mı?
Varis Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

KAYNAK:
https://www.ideaklinik.com.tr/ameliyatsiz-varis-tedavisi-nasil-yapilir/
https://www.varistedavi.gen.tr/varis-neden-olur