Makat Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Makatta kaşıntı problemi kronik (sürekli) bir hal aldığı zaman kişiyi içinden çıkılmayacak derecede sıkıntıya sokabilecek bir durumdur. Olur olmadık her yerde meydana gelebilen kaşıntı sosyal ve psikolojik açıdan da olumsuz yönde etkiler.
Makat kaşıntısı tabiri aslında genel anlamda kullanılmaktadır. Çünkü bu bölgede ki kaşıntılar anüs, anüs çevresi veya kalça gibi alanlarda meydana gelebilmektedir. Sebepleri ise çok farklıdır. Bazen bir hastalıktan dolayı meydana gelebilen problem bazen kişinin yanlış alışkanlıklarından dolayı olabilir.
Makat bölgesi her ne sebeple olursa olsun mümkün mertebe kurutulmalı ıslak ve nemli kalmamalıdır. Tuvalet ihtiyacının ardından taharet yapılınca anüs ve çevresi mutlaka tuvalet kağıdı kullanılarak kurutulmalı kesinlikle ıslak bırakılmamalıdır.
Aynı şekilde özellikle yaz aylarında oturarak çalışan insanların makat bölgeleri terleyerek nemli durmaktadır. Yaz mevsiminde terlememek için dar ve sıkı olmayan kıyafetler tercih edilmeli eğer bölgede ter oluyorsa mutlaka kurutulmalı ve ihtiyaç duyulursa iç çamaşırı da değiştirilmelidir.
Aynı şekilde havuz ve denize girildikten sonra çok uzun süre ıslak mayo veya şortla durmakta anüste kaşıntılara yol açabilmektedir. Eğer bu sebepten dolayı olduğunu düşünüyorsanız mayo veya şortunuzu kurutmanız ya da değiştirmeniz önerilmektedir.
Kullandığınız iç çamaşırının imalatında kullanılan kumaş türü veya boya gibi etkenlerde kaşıntı şikayetinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Özellikle sentetik çamaşırlar oldukça fazla rahatsızlık vermekte olup pamuklu kumaştan imal edilmiş olan çamaşırları tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.
Bağırsak kurdu olarak da tabir edilebilecek bu sorun beyaz bir solucana benzeyen bağırsak parazitleridir. Kıl kurtları bağırsak sistemine yapışarak yaşamlarını bu şekilde sürdürürler. Bağırsak dışında apandisit ve makat bölgesinde de yaşayan bu parazitler kaşıntı oluşumuna yol açabilirler. Eğer kaşıntının sebebi bu ise mutlaka tedavi gerektirmektedir.
Makat çatlağı, hemoroid, anal fistül, anal dermatit, kondilom gibi makat hastalıkları çeşitli şiddette ki kaşıntılara neden olabilmektedir. Fakat makat kaşıntısı yaşıyorsanız illa ki bu hastalıklara maruz kaldığınız anlamını taşımaz. Dolayısıyla hemen endişeye kapılmanız yersizdir.
Temizliğe çok dikkat eden ve aşırı titiz olan insanlar makat bölgelerinin temizliğini abartarak sabun, şampuan gibi kozmetik ürünlerle makat bölgelerini çitileyerek temizleyerek anüste ki koruyucu tabakanın incelmesine veya yok olmasına neden olarak kaşıntı oluşumuna sebebiyet verebilirler.
Makat bölgesinde yapılacak olan duru su yeterli olup, herhangi bir kozmetik ve kimyasal madde kullanılmamalıdır. Bölgenin tahriş olması ya da kimyasal içerikli malzemelerin alerjik reaksiyon oluşturması sonucunda da kaşıntı sorunu ortaya çıkabilir.
Aşırı fazla hijyen gösteren insanlar olduğu gibi temizliğe hiç dikkat etmeyen insanlar da vardır. Tuvalet ihtiyaçlarından sonra bölgeyi ıslak ve nemli bırakan, yıkamayan ve ihtiyacı biter bitmez sadece tuvalet kağıdı ile silip kalkan veya hiç temizlemeyen insanlarda sıkça kaşıntı problemi oluşur. Her tuvalet ihtiyacının ardından taharet yapılmalı ve tuvalet kağıdı ile mutlaka kurutulmalıdır.
Dar kıyafetler makat bölgesinin hava almamasına ve terlemesine sebebiyet verdiği için kaşıntı sorununu da ortaya çıkarabilen bir nedendir. Eğer bu sebepten olduğunu düşünüyorsanız bölgenin hava almasını sağlayacak bol kıyafetler tercih ederek terlememesine yardımcı olmalısınız.
Eğer terliyorsanız da mutlaka kurutmalı ya da iç çamaşırınızı değiştirmelisiniz. Nemli ve ıslak bir şekilde oturmaktan kaçınmalısınız.
Baharat, domates, süt ürünleri veya diğer bir çok sıvı ya da katı gıda da içine bulundurduğu malzemelerden dolayı kaşıntılara yol açabilir. Eğer yediğiniz veya içtiğiniz bir gıdadan dolayı olduğunu düşünüyorsanız kendi kendinizi takibe almalı hangi yiyecek veya içeceği tükettikten sonra olduğunu tespit etmelisiniz.
Herhangi bir rahatsızlığınız için ilaç kullanıyorsanız bu ilaçların da yan etkisi doğrultusunda kaşıntı şikayetiniz oluyor olabilir. Dolayısıyla deneyerek kesin tespit ederseniz doktorunuza şikayetinizi yönelterek mümkünse ilacı değiştirmesini talep edebilirsiniz.
Eğer kaşıntının tükettiğiniz herhangi bir gıdadan olduğunu ya da ihmalkar davranışlar doğrultusunda olduğunu düşünüyorsanız dikkat ederek önem alabilir böylece kaşıntıları sonlandırabilirsiniz. Üst kısımda belirttiğimiz her sebebe karşı önlem aldıysanız ve herhangi bir düzelme söz konusu değilse doktora başvurarak yardım almanız gerekmektedir.
Doktorunuz uygulayacağı tahlil veya muayene ile sorunu tespit edip, size uygun tedaviyi uygulayacaktır.
Bu konuda kaşıntının neden ve nasıl ortaya çıktığı önem teşkil etmektedir. Eğer herhangi bir cilt rahatsızlığından dolayı kaşıntı söz konusu oluyorsa cildiye (dermatoloji) bölümüne, makat hastalıklarından kaynaklıysa genel cerrahi (proktoloji) uzmanına başvurulmalıdır.