Bul öğren

İshal İçin Hangi Bölüm Bakar?

İshal İçin Hangi Bölüm Bakar? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

İshal nedir ve neden olur, ishal problemi için hangi doktora / bölüme gidilmelidir? gibi İshal hakkında tüm merak edilenler

İshal olan birey Gastroenteroloji bölümüne başvurmalıdır. Gastroenteroloji sindirim hastalıklarına baktığından bu bölüme başvurmakta yarar var. Ancak bazı sağlık kuruluşlarında bu bölüm bulanmamaktadır. Bu yüzden bölümün olmadığı yerlerde Dahiliye bölümüne de gidilip bilgi alınabilir.

İshal Nedir?

İshal bir sindirim sistemi hastalığıdır. Dışkılama da artış olması ve bunun şekilsiz sıvı bir hal şeklinde görülmesidir. Çok önemsenmeyen ishal hastalığında sebep araştırılmaz ve üzerinde durulmazsa ölüme kadar yol açabilmektedir.

İshal kabızlık hastalığının tam tersidir. Kabızlıkta tuvalet ihtiyacı olmasına rağmen dışkılama gerçekleşememektedir. İshal de ise sıvı haline gelmiş dışkılamanın istemsiz bir şekilde dışarı  atılmasıdır. Hatta ileri boyutlarında dışkılama tutulamaz ve iç çamaşırında görülür.

İshal Durumunda Ne Gibi Etkiler Görülür?
İshal olan bir kişide yoğun karın ağrısı, kramplar, bulantı, basınç görülmektedir.

İshal Olan Birey Ne Yapmalıdır?

Sağlıklı bir insan yılda ortalama olarak 3 veya 4 kez ishal hastalığı ile karşı karşıya kalır. Bu sağlık dünyasında normal kabul edilip çok fazla önemsenmemesi gerekliliğini gösterir. Ancak ishal durumunda birey zaman çizelgesi ile kendini takip etmelidir. İshalin başladığı günü kaydetmeli, uzun süre sürmediğinden emin olmalıdır.

İshal ile birlikte görülen bulantı yoğun bir istifraya sebep oluyor ve bireyi halsiz bırakıyorsa en yakın bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Kanlı ishal şeklinde gözlenen dışkılama ile çocuk ve bebeklerde devam eden ishalin görülmesi halinde hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

Bununla beraber ishal durumu kısa bir süre içerisinde geçiyor ise normal kabul edilen grupta yer aldığınızı bilmenizde fayda var.

İshal dönemlerinde her zaman dediğimiz gibi suyun oldukça yararı vardır. Sağlıklı bir yaşam için günde 2 litre su tüketmeliyiz. Hele ki ishal gibi su kaybının çok olduğu zamanlarda bu miktarı biraz daha arttırmakta fayda var.

İshal Nedenleri Nelerdir?

Bakteriyel 
İshal olan hastaların %70’inin sebebi bakteriyel rahatsızlardan dolayı olmaktadır. Son kullanma tarihi geçmiş gıdalarının tüketimi, çeşme suları, yabancı ülkelerin değişik mutfak tatları, hazır gıdalar, temiz olmayan restaurantta yenilen yemekler sonucu ishal olunabilmektedir. Mide konusunda hassas olan bireylerin bunları yerken 2 kez daha düşünmesi gerekmektedir.

Virüsler
Adenovirüs, rotavirüs ve norovirüs bu virüslerin bazılarıdır. Virüslerin bireye geçmesi halinde bireyde ishal ve bulantı görülür. Çoğunda bulantı kusma diğer bir adıyla istifra ile sonuçlanır. Bu duruma da mide gribi denir.  Bu zamanlarda birey aşırı su kaybı sebebiyle bitkin düşeceğinden kaybettiği suyu karşılamak zorundadır. Karşılayamadığı takdirde basit bir ishal hastalığı başka sebeplere yol açabilmektedir.

İlaçlar ve Yan Etkileri
İlaçların prospektüs kısmının halkımız tarafından okunmadığı bir gerçektir. Oysa ki bireye uyumlu olmama olasılığı bu kısımda belirtilir. İlaç yan etkileri ile karşılasan hasta çoğunlukla sonradan bir yan etki olduğunun farkına varır. Bu sebeple alınan her ilacın prospektüs kısmını okumakta fayda vardır. Başka bir hastalık sebebiyle kullanılan ilaçlar bazı zamanlar ishale sebep olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza normal olup olmadığını mutlaka sorunuz.

Kronik Hastalıklar

Endişe
Panik atak hastalarında çoğunlukla görülen endişe kaygı sonucu birey kendi kendini ishal edebilmektedir. Stres altında çalışmak, fazla düşünmek gibi psikolojiye dayanan durumlarda birey ruhsal olarak rahat olamadığından ishal ile karşı karşı kalabilmektedir. Bazı durumlarda bulantı-kusma şeklinde de görülür.