Çıban İçin Hangi Doktora veya Bölüme Gidilir? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Vücutta meydana gelen çıban sorunu için dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurulmalıdır.
Çıban, iç organlarda veya cildin dış yüzeyinde ortaya çıkan içi apse dolu şişliklerdir. İltihabi deri hastalıklarından biri olan çıbanın gözde meydana gelmesine de arpacık ismi verilir.
Çoğunlukla göbek, kasık, koltuk altı, kalça gibi kapalı kalan, fazla hava almayan ve terleyen bölgelerde oluşum gösterir.
Stafilokok mikropları ile bakteriler kıl köklerinden vücut içerisine girerler. Üreyebilecekleri en kolay yer olan yağ dokusuna doğru yayılma gösterirler ve burada kan içerisinde ki akyuvarlara karşı saldırıya geçerler.
Yapılan araştırmalara göre bu savaş berabere biter ve hem akyuvarlar hem de stafilokok mikrobu ölür. Anlaşılacağı üzere savaşın galibi yoktur.
Dolayısıyla ölen mikrop ile akyuvarlar vücutta bir atık oluştururlar. Atık geçen zaman içerisinde birikim göstererek çoğalır ve bir kese oluşumuna yol açar.
Ölen bu akyuvarların kese içerisine dolmasıyla beraber bir basınç oluşur, böylece derinin yumuşak olduğu alanlarda kese deri yüzeyine doğru ilerlerken, derinin sert olduğu alanlarda ise kese, tam aksine vücuda doğru ilerleme sarf eder.
Böylece çıban artık oluşum göstermeye başlamıştır. Hatta bu durum toplumda “çıbanın başı” olarak ifade edilmektedir.
Bu dönemde yeni başlangıç aşamasında ki olan çıban, insanlar tarafından sivilce ile karıştırılabilir. Çünkü küçük boyuttadır. Fakat ileri ki aşamada çıban halini alır.
Bu şişliğin içinde ki irin çıbanın özü olarak adlandırılır. Patlayan çıbanların tekrar oluşmaması için bu özün tamamen çıkarılması ve içinin temizlenmesi gerekmektedir.
Yüz bölgesinde meydana gelen çıbanlar kanser olma riski taşır, bu sebeple asla kişi tarafından patlatılmamalı ve el ile temas asla kurulmamalıdır.
Yüz bölgesinde oluşan çıbanlar için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bu vakıalar çoğu zaman kendi kendine iyileşir. Deri tabakasının kalın olduğu zamanlarda çıban özü akacak yer bulamadığı için cerrahi durumlar gerekebilmektedir.
İç organlarda da aynı durum söz konusudur. Çıban patlatılırsa bölgenin ilaç ve solüsyon ile temizlenmesi ve sarılması gerekmektedir.
Çıban sıcak olan alanlarda ortaya çıkar. Derinin herhangi bir sebepten dolayı tahriş olması, kirli toprakla teması, ciltte daha önceden ortaya çıkan egzama ve mantar oluşması gibi durumlar çıbanın meydana gelmesinde rol oynayan durumlardır.
Tabi bunlar yalnızca tetikleyici faktörlerdir, daha farklı yerlerde de oluşumu gözlemlenebilir.
Çıban vücudun sıcak olmayan bölgelerinde de meydana gelebilir. Cildin tahriş olması, kirli toprakla temas etmesi, sürtünme ve daha önceden egzama ya da mantar gibi sorunlara maruz kalınması kişide çıban oluşmasını tetikleyebilir.
Bunların dışında beslenme bozukluğu, vitamin ve protein bakımından yetersiz beslenme, şeker hastalığı, alkolizm, kansızlık, kemoterapi, kanser ve hiv virüsü gibi durumların söz konusu olduğu zamanlarda da çıban oluşumu gözlemlenebilir.
Çıban birden bire ortaya çıkan ve kişiye verdiği ağrıyla rahatsızlık veren kırmızı renkli şişliklere denilmektedir.
İlerleyen süreçte ise olgunlaşmakta ve olgunlaştıkça bu kızarıklıklar koyu renge dönüşebildiği gibi daha ileri ki süreçte ise beyazlar.
İltihap tamamen olgunlaştığında çıban kendi kendine patlar ve içerisinde ki cerahat boşalır. Bu boşalmanın ardından sorun iyileşmeye başlar.
Tavsiye: Göbek deliği neden kaşınır?