Bul öğren

Adet (Regl) Düzensizliğine Hangi Doktor Bakar?

Adet (Regl) Düzensizliğine Hangi Doktor Bakar? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Belli bir dönemi geçmiş kadınların tümü normal şartlarda bir yılda ortalama 11-13 kez regl yani adet dönemi geçirmektedir. Yeni adet görmeye başlamış olan kadınlarda ilk yıllar düzensizlikler meydana gelebilir. Bu düzensizliğin sonra ermesi için regl oluşumunu sağlayan hormonların dengelenmesine ihtiyaç vardır. Menopoz ve perimenopoz dönemleri içinde aynı durum söz konusudur.

 

Adet Düzensizliği İçin Hangi Bölüme / Doktora Gitmeliyim?

Bu problem ile karşılaşan kişiler kadın hastalıkları bölümünden randevu almalı ve muayene olmalıdırlar.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Sizler için adet düzensizliğine sebep olan faktörleri aşağıda listeledik. Fakat bu faktörlerin dışında ki bazı rahatsızlıklarda regl düzensizliğinde rol oynayabilmektedir. Bu sebepten dolayı neden ve hangi sebepten dolayı düzensizlik yaşadığınızı öğrenebilmek için doktora görünmeli ve sebebinin tespit edilerek gereken tedaviyi olmanız gerekmektedir.

adet düzensizliğine hangi doktor bakar

Stres
Bir çok sağlık sorununun ortaya çıkmasında başrol oynayan faktörlerden biri kesinlikle strestir. Aşırı kilo artışı, zayıflama, düzensiz ve yetersiz beslenme, gerginlik, seyahat ve yaşam kalitesini düşürmeye yönelik her türlü durum adet düzensizliğinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Doğum Kontrol Hapları
Bu tarz hapların bir çoğu östrojen ve progestin hormonlarının kombinasyonunu içermektedir. Dolayısıyla bu hapların yumurtalıklara yumurta bırakmasına engel olduğu ve bu şekilde hamileliği önlediği bilinmelidir.

Doğum kontrol haplarının kullanılması adet düzensizliğine neden olabilmektedir. Bu haplar bırakıldıktan 6 ay sonra anca düzen sağlanabilir.

Uterin Polipleri veya Miyomları
Rahip polipleri, rahmin iç tabakasında ki küçük oluşumlara verilen isimdir. Miyomlar da rahim duvarına yapışık bir şekilde bulunan tümörlere denilir. Bunların boyutları 0.5 mm’den 10-15 cm’e kadar değişiklik gösterebilir. Miyomlar çoğunlukla iyi huyludur.

Fakat kanamaların ağır geçmesine ve ağrılara sebebiyet verebilirler. Miyomlar boyutuna göre mesane ve makata baskı oluşumuna da neden olabilmektedir.

Endometriozis
Rahmin etrafını kaplayan ve aylık olarak görülen adet kanaması ile birlikte atılan endometriyal doku, rahmin dışında büyüdüğünde endometriozis görülmektedir. Doku yumurtalık, altı sindirim sistemi, rektum ve rahim arasında ki bölge ile bağırsak, fallop tüpleri ve bu bölgede ki diğer organlar üzerinde büyüyebilirler.

Endometriozis’in belirtilerinden olan adet düzensizliği yanı sıra kramp, cinsel ilişki esnasında ağrı, normal dışı kanama görülmektedir.

İltihaplı Pelvik Hastalığı
İltihaplı pelvik bakteriyel bir enfeksiyon olup, kadın üreme sistemini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Cinsel ilişki esnasında vajina içine giren bakteriler, rahim ve üst genital sistemine bulaşabilir. Bu bakteriler cinsel ilişki dışında doğum, kürtaj gibi operasyonlar esnasında da bulaşabilirler.

Adet düzensizliği, pis koku, leğen kemiği ve alt karında ağrı, ateş, bulantı, kusma, ishal ve akıntılar bu hastalığın belirtileri olabilir.

Polikistik Yumurtalık
Polikistik over sendromu gerçekleştiğinde yumurtalıklar normaldan fazla anormal androjen üretmektedir. Androjen Türkçe’de erkeklik hormonu olarak bilinmektedir. Bu doğrultuda içi sıvı dolu olan keseler yani kistler meydana gelebilir.

Fazla oranda androjen yumurtaların oluşumunu ya da olgunlaşmasını önleyebilir ve böyece övülasyon (yumurta atılması) gerçekleşmez. Bu sorun çoğunlukla obezite, kısırlık ve aşırı kıllanma (hirtuism) gibi durumlarla ilişkili olmaktadır.

Prematüre Yumurtalık Bu olay çoğunlukla 40’lı yaşların altında bulunan ve yumurtalığın işlevlerini tam anlamıyla gerçekleştiremediği kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Bu kişilerin adetlerinde düzensizlik görülebildiği gibi hiç regl de olmayabilirler. Genetik yani ırsi durumlardan kaynaklanacağı gibi kemoterapi ve radyasyon tedavisi gören kişilerde de görülebilir.

Adet Düzensizliğinin Diğer Nedenleri

  • Aşırı kilo alma veya kilo verme
  • Aşırı egzersiz
  • Endometrial hiperplazi (rahim astarının kalınlaşması)
  • Rahim kanseri
  • Tiroid sorunları
  • Diyabet
  • Karaciğer sirozu
  • Sistemik lupus
  • Gebelik komplikasyonları (düşük veya dış gebelik)
  • Östrojen takviyeleri
  • Kan inceltici ilaçların kullanımı
  • Doğum kontrolü için rahim içi araçlarının kullanımı
  • Steroidler
  • Antidepresan kullanımı
  • Östrojen ve/veya progesteron dengesizliği

Ameliyat Adet Gecikmesine Yol Açar mı?

Herhangi bir sağlık probleminden dolayı geçireceğiniz ya da geçirdiğiniz ameliyatta kullanılmakta olan kanama durdurucu bir kaç gün sürecek olan adet gecikmesinin ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Narkoz ya da benzer ilaçlar adet düzensizliği sorununa pek etki etmemektedir.

Ameliyat stresi 1-2 aylık adet gecikmelerine neden olabilmektedir. Eğer geçirdiğiniz herhangi bir ameliyattan sonra düzensizlik ile karşılaştıysanız 1-2 ay geçtikten sonra bitmezse sebebini araştırabilirsiniz.