Bul öğren

Saçkıran Nedir

Saçkıran Nedir telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Saçkıran, tıp dilinde alopesi areate olarak tabir edilen isminden de belli olduğu üzere çoğunlukla saçta meydana gelen ancak bununla sınırlı kalmayan aynı zamanda sakal, bıyık veya vücudun kıl bulunan diğer bölgelerinde de meydana gelen bir problemdir. Ortaya çıktığında sebep olduğu dökülmeler bozuk para büyüklüğünde olabileceği gibi daha büyük bölgesel dökülmelerde görülebilir. Nadiren de olsa bazı insanların saç, sakal ve bıyıkları komple dökülmeye maruz kalabilir.

Bağışıklık Sisteminden Dolayı Ortaya Çıkar
Vücudumuzun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi vücudumuzu bir çok dış etkenden koruyarak, hastalıklarla mücadele etmemize yardımcı olan bir sistemdir. Ancak stres, üzüntü, moral bozukluğu, panik veya korku gibi olumsuz durumlar aşırı derecede cereyan ettiğinde ne yazık ki bağışıklık sisteminde aksamalar olur ve vücudumuzu korumakla yükümlü olan mekanizma tam tersine işleyerek saldırıya geçer. Bağışıklık sisteminin kendi kendine açtığı bu saldırı doğrultusunda ise kıl kökleri hasar görerek saç, sakal ve bıyık gibi kıllar dökülmeye maruz kalır. Bu tarz hastalıklara tıpta otoimmün hastalıkları da denilmektedir.

saçkıran nedir

Saçkıran Kimlerde Görülür?
Bu rahatsızlık kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı ayırt etmeksizin tüm insanların başına gelebilecek bir problemdir. Karşılaşılma sıklığına bakıldığında ise çoğunlukla çocuklarda meydana geldiği görünmüştür. Özellikle okul döneminde zorluklarla karşılaşan ve sınav zamanlarında kaygı, stres ve endişe gibi durumlara kapılan çocuklarda sıkça görülmektedir.

Saçkıran Bulaşıcı mıdır?
Bir çok insan bana da bulaşır diye düşünüp yakınlarından uzak durarak, berbere gitmekten bile çekinmektedir. Ancak bilinmesi gerekir ki saçkıran bulaşıcı bir rahatsızlık olmayıp, az önce de bahsettiğimiz üzere tamamen bağışıklık sisteminin sebebiyet verdiği bir durumdur.

Saçkıran Nerelerde Görülür?
Alopesi areate olarak da ifade edilen saçkıran, isminden dolayı sadece saçta meydana gelen bir rahatsızlık gibi düşünülür. Ancak, sadece saç değil sakal, bıyık, kaş ve hatta kirpik gibi vücudun kıl bulunan herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.

Saçkıran Sebepleri
Yazımızın başından bu yana stres, üzüntü, kaygı, endişe veya korku gibi olumsuz durumlardan dolayı bağışıklık sisteminin kötü etkilenmesi ve saçkıran probleminin ortaya çıkmasına neden olduğundan bahsettik. Dilerseniz saçkıran nedenleri nelerdir biraz daha açalım.

Genetik (Kalıtsal) Olabilir
Bir çok sağlık probleminin nedeni genetik faktörlerdir. Birinci derece yakınlarımız olan anne ya da babamızda olan bir sağlık problemi yaşamımızın herhangi bir bölümünde bizimde karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla eğer ailemiz geçmişte alopesi areate problemiyle karşılaşmışsa, bizde de görülme olasılığı elbette olabilir. Ancak bu ailesinde saçkıranla karşılaşmamış olan kişilerde ortaya çıkmayacak anlamına gelmemektedir.

Bağışıklık Sistemi
En büyük etkendir. Saçkıranla karşılaşan kişilerde ilk olarak bu akıllara gelir. Vücudu korumak yerine saldırı düzenleyen bağışıklık sisteminden dolayı akyuvarlar saç köklerinde bulunan hücrelere saldırıya geçer. Bu saldırıdan dolayı olumsuz etkilenen saç kökleri ise küçülerek saç üretiminin yavaşlamasına ve hatta dökülmeye maruz kalır.

Stres (Kesinlikle Uzak Durulmalı)
Bazı kaynaklar saçkıran probleminin üzüntü, stres gibi olumsuz faktörlerle alakalı olmadığını belirtmektedir. Saçkıran oluşumu bilimsel olarak ta bir netlik kazanmış değildir. Ancak karşılaşan kişiler incelendiğinde ortak nokta stres, kaygı, endişe, korku ve benzeri olumsuz faktörler görülmüştür. Zayıf düşen bağışıklık sistemine bu gibi olumsuz durumlarda etki ederek saçkıranın ortaya çıktığı bilinmektedir.

Dökülen Saçlar Tekrar Çıkar mı?
Saçkırandan dolayı saçları dökülen insanlar çoğunlukla bu soruyu yöneltmektedir. Aslında en önemli kısımda burasıdır. Çünkü yazımızda oldukça fazla dile getirdiğimiz stres ve benzeri olumsuz durumlardan dolayı meydana gelen hastalığın vücudumuzu terk etmesi için bu olumsuz durumlardan kurtulmalı ve acaba saçım tekrar çıkacak mı, ya böyle kalırsa gibi endişelerden uzaklaşmayız. Saçlarımızın tekrar çıkması için yapılması gereken en önemli faktör stresli ortamlardan uzak durmak ve endişeden kaçınmaktır. Çünkü saçkıran çoğunlukla tedavi edilebilir bir rahatsızlık olup, saçlar tekrar eski yerini alır.

Endişe Etmeyin, Moralinizi Yüksek Tutun
Depresif durumlardan uzak durarak moralinizi yüksek tutmanız ve duygusal çöküntü yaşamamanız gerekir. Kendi kendinizi motive ederek günlük hayatın stresinden olabildiğince uzak durmalısınız. Eğer bulunduğunuz herhangi bir ortam stres gibi durumun ortaya çıkmasına sebep açıyorsa ortamdan uzaklaşmak iyi bir tercih olacaktır. Günümüzde saçkıran probleminden dolayı saçları dökülmeye maruz kalan bir çok kişi sağlığına kavuşmuş ve saçları tekrar çıkmıştır. Bu sebeple çok fazla endişe etmeyerek, motivasyonu bırakmadan ve kafaya takmadan günlük hayatınıza devam etmeniz önerilmektedir.